Njerëzit përdorin vetëm dhjetë përqind të trurit të tyre

Ideja e zhbllokimit të energjisë së fshehur të trurit mund të bëjë një histori tërheqëse për një film, por ajo nuk funksionon në të njejtën mënyrë në jetën reale. Një fakt që luan në mit është se 90% e qelizave të trurit janë “lëndë e bardhë” që ndihmojnë neuronet të mbijetojnë, dhe vetëm 10% është “lëndë gri” e neuroneve të ngarkuar me të menduarit. Shkencëtarët nuk kanë zbuluar ndonjë zonë të trurit (aq më pak 90% e tij!) Kjo nuk ndikon në mendime, lëvizje ose emocione në ndonjë kapacitet.

Toka është i vetmi planet me ujë

Ne ende nuk kemi gjetur ndonjë jetë inteligjente që jeton nga uji ndërplanetar, por H2O nuk është unike vetëm për Tokën. Vija të errëta që ndryshojnë në Mars sugjerojnë se nuk ka vetëm akull në Planetin e Kuq – ka të ngjarë të rrjedh ujë i kripur mbi të. Për më tepër, NASA zbuloi se nën një shtresë akulli në hënën e Jupiterit “Europa”, ekziston një oqean që përmban dy herë më shumë ujë sesa kemi në Tokë. A munden planetët e largët me ujë të mbajnë jetë? Vetëm koha do ta tregojë.

Gjaku është i kaltër në trupin tuaj

Një mit i përbashkët gjerësisht është se gjaku është i kaltër derisa të ekspozohet në ajër ose të rimbush oksigjenin e tij. Për shkak se venat janë me ngjyrë kaltër të gjelbër, kjo teori tingëllon mjaft e arsyeshme. Por fakti është se gjaku i njeriut duket i njëjtë në trupin tuaj si jashtë: i kuq. Kjo nuancë është më e ndritshme kur është e pasur me oksigjen dhe më e errët kur ka nevojë për atë oksigjen të rimbushur, por është e kuqe njëlloj. Indet që mbulojnë venat tuaja ndikojnë në mënyrën se si drita absorbohet dhe shpërndahet, prandaj gjaku që qarkullon në trupin tuaj duket i kaltër.

Uji përçon energji elektrike

Arsyeja që ju nuk duhet të notoni në një stuhi rrufesh nuk ka të bëjë me vetë ujin. Uji i pastër është në të vërtetë një izolator, që do të thotë se nuk përçon energji elektrike. Rreziku vjen nga mineralet dhe kimikatet në të, të cilat përbëhen nga jone të ngarkuara me elektricitet. Ndërsa uji i pastër është teorikisht i sigurt rreth energjisë elektrike, është gati e pamundur të gjesh në botën reale, sepse edhe uji i distiluar ka jone.

Sheqeri i bën fëmijët më hiperaktiv

Teoria e sheqerit të lartë filloi në vitin 1978, kur një studim zbuloi se fëmijët me hiperkinezë, një çrregullim i hiperaktivitetit, kishin sheqer të ulët në gjak, i cili çuditërisht, mund të jetë një shenjë e ngrënies së tepërt të sheqerit. Ky studim u diskreditua më vonë kur studiuesit kuptuan se sheqeri në gjak “anormalisht i ulët” në të vërtetë konsiderohej normal. Një studim i vitit 1994 zbuloi se pasi djemtë pesë deri në shtatë vjeç morën një placebo, nënat që u ishte thënë djemve të tyre kishin ngrënë një dozë të madhe sheqeri kishin më shumë gjasa të thoshin se fëmija i tyre po vepronte më hiperaktiv.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author