Në vitin 2013, bota dëshmoi diçka që nuk e kishte parë kurrë më parë. Një hamburger i vendosur në një pjatë të Petrit u pjek para mediave.
Kjo u tregoi të gjithëve se është e mundur të merret një mish i sigurt dhe i ngrënshëm pa therur madje edhe një kafshë të vetme. Sidoqoftë, kishte dy probleme shumë të rëndësishme. U deshën dy vjet për të prodhuar qofte me mish dhe kostoja ishte mbi 300,000 dollarë.
Por që nga ajo kohë, kostoja e prodhimit të këtij mishi të teknologjisë së lartë është zvogëluar. Në janar 2016, një kompani e quajtur Memphis Meat arriti të prodhojë një qofte laboratori me çmim prej rreth 1.000 dollarë. Sot, shumë kompani investimesh dhe organizata jofitimprurëse punojnë në burime shtazore të cilat mund të prodhohen në laborator, përfshirë mishin e gjelit të detit, mishin e pulës, peshkun, qumështin dhe vezët, madje edhe xhelatinën dhe lëkurën. Shkencëtari Hollandez që “krijoi” qoften e parë të prodhuar në mjedis laboratorik, Dr. Mark Post beson se nëse teknologjia e përdorur përmirësohet në një nivel industrial të përpunimit të ushqimit, çdo qofte mund të merret me një kosto prej 10 dollarë.

Më poshtë kemi videon e mishit artificial nga Mosa Meat:

Mishi kulturor

Mishi i prodhuar në laborator, quhet me emra të ndryshme si mishi kulturor, mish “in vitro” ose mish sintetik, që do të thotë i prodhuar në një mjedis eksperimental. Pasi qelizat e muskujve janë rritur me serum ushqyes, këto qeliza sigurohen me veti të ngjashme me fibrat e muskujve dhe prodhohet mishi kulturor. Me kombinimin e teknologjisë së bujqësisë celulare, mishi i kafshëve të ndryshme mund të prodhojë mish të ri karakteristik. Yndyrnat dhe vitaminat më të shëndetshme mund të shtohen në mish.
Tani për tani, gara për prodhimin e mishit kulturor me çmim të përballueshëm vazhdon. Kërkimi i një alternative për mishin tradicional është një çështje shumë e rëndësishme sot. Fermat e kafshëve përdorin shumë më tepër ujë dhe hapësirë ​​për kalori sesa produktet bujqësore. Kombet e Bashkuara deklaruan që një prodhim i tillë industrial për sa i përket emetimeve të gazrave serë është po aq i keq sa edhe lëndët djegëse fosile. Rritja e të ardhurave në vendet në zhvillim sjell me vete një rritje të konsumit të mishit, megjithatë, toka e nevojshme për prodhimin e produkteve të rëndësishme bujqësore po zvogëlohet dhe, natyrisht, prodhimi i mishit artificial është jashtëzakonisht i rëndësishëm për mirëqenien e kafshëve.

Kur mund të blihen mishi artificial?

Memfis Meat dhe Mosa Meat nga laboratori i De. Post, shpreson se produktet mund të jenë me çmime konkuruese deri në fund të vitit 2020. Dr. Post thekson se do të ketë një qofte paksa të shtrenjtë rreth 10 dollarë në fillim. Megjithatë, ai shton se me rritjen e prodhimit komercial, çmimi do të ulet.

Sa të shijshëm janë qoftet e prodhuara në laborator?


Nuk duket shumë e vështirë të përftosh shije dhe cilësi që mund të rivalizoj mishin e vërtetë tani. Pas shijimit, kritikët thanë se shija është origjinale, por është pak më e thatë.

Studiuesja Marie Gibbons, e cila studion prodhimin e mishit kulturor nga Universiteti i Karolinës së Veriut, tha që nuk ka kufi në atë që shkencëtarët mund të bëjnë për shijen. Prandaj, ai argumenton se mishi kulturor mund të jetë më i shijshëm se mishi tradicional.

Por, sa jemi të gatshëm për mishin kulturor?

Organizata të tilla si Fondacioni Modern i Bujqësisë tashmë janë duke punuar për të shpjeguar rëndësinë e mishit kulturor për të ardhmen tonë. Sondazhet tregojnë se shumë njerëz duan ta shijojnë këtë mish modern. Por njerëzit kanë qenë gjithmonë të ndjeshëm ndaj asaj se nga vjen ushqimi që është gjithmonë në pjatat e tyre. Prandaj, është pyetja se si mishi vjen nga laboratori në vend që të vijë nga ferma do të ketë një efekt mbi to.

Përktheu dhe përshtati:

WWW.STUDENTET.MK

About Author