Duke menduar për vitin e kaluar, themi se nuk na doli i suksesshëm , sepse ne prisnim që të përfundonte pandemia,  bllokada, fluturime të anuluara, përhapje të specieve të reja dhe, më e rëndësishmja, rrezikim të shëndetit të njerëzve. Megjithatë, fakti është se në të kaluarën, si në vitin 2020, biznesi ka vuajtur në sfera të ndryshme: nga industria e automobilave dhe çdo fushë tjetër e lidhur, për shkak të mungesës së çipave, përmes aktiviteteve turistike dhe shërbimi, deri te stagnacioni në kompanitë e mëdha ( p.sh. teknologjike, financiare).

Situata është e larmishme; disa vende pune janë në zenitin e tyre, disa janë në prag të kolapsit dhe disa janë duke u lëkundur, duke pritur për një klimë më të mirë biznesi dhe një fund të krizës. Por një gjë është e sigurt, të gjithë kanë nevojë për stërvitje.

Aftësitë e mëposhtme janë në fakt një grup cilësish të rekomanduara nga studimet akademike, revistat e biznesit, rrjetet LinkedIn, anketat e karrierës – dhe që do t’ju ndihmojnë të përmirësoni marrëdhëniet e biznesit tuaj, punonjësit dhe kolegët.

Aftësitë e “floririt të vlefshëm” që menaxherët duhet të adoptojnë për një 2022 më të suksesshëm.

Komunikimi

Komunikimi është çelësi për të funksionuar mirë kudo, me këdo dhe në çdo kohë. Por jo çdo komunikim është konstruktiv. Është e domosdoshme që punonjësit dhe menaxherët të dëgjojnë njëri-tjetrin, si dhe bashkëpunëtorët, klientët, vartësit dhe eprorët, dhe më pas të përgjigjen në mënyrë të përshtatshme. Kjo do të thotë të ndryshoni stilin tuaj sipas audiencës tuaj, si dhe mundësinë për të ndarë qëndrimin tuaj në mënyrë koherente dhe bindëse.

Harvard Business Review (HBR) e thekson këtë aftësi si veçanërisht të rëndësishme për këdo që punon në distancë.

Duke treguar respekt

Respekti duhet të jetë në thelb të çdo marrëdhënieje, pavarësisht nga hierarkia e firmës. Sipas një sondazhi të Glassdoor, mosrespektimi është problemi më i përmendur midis menaxherëve: domethënë, 43% e të anketuarve thanë se kanë një shef që nuk respekton asgjë. Kur punonjësit nuk ndihen të respektuar, ata kanë më pak gjasa të flasin në takime ose të ndajnë ide, gjë që rrit stresin në vendin e punës.

Fuqia e bindjes

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për menaxherët, sipas LinkedIn, dhe diçka që rekrutuesit duhet të kërkojnë te kandidatët. Çfarëdo që të bëni, veçanërisht në fushën e tregtisë, për të avancuar karrierën tuaj – ju duhet të përmirësoni aftësinë tuaj për të paraqitur idetë në mënyrë efektive..

Hapja dhe reagimi i sinqertë

Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se jeni në dispozicion në çdo kohë gjatë ditës, por se jeni të hapur për të dëgjuar për problemet, gabimet dhe sfidat e tjera në vendin e punës, si dhe për t’u përgjigjur në mënyrë të drejtë dhe të paanshme. Sipas Indeksit Parashikues, 80% e punonjësve mendojnë se mund t’i drejtohen shefit të tyre për një problem, gjë që është mirë. Megjithatë, vetëm 67% besojnë se “kanë të drejtë” të gabojnë, pa i qortuar menaxheri. Gjithashtu për sa i përket ndershmërisë dhe komunikimit, dhënia e komenteve të sinqerta është një aftësi e rëndësishme që përfshin të kuptuarit e pozicioneve të punonjësve, talenteve dhe nevojave të tyre.

Vendosmëria

Vendosmëria mund të mos duket si një “aftësi” në vetvete, por është e ashtuquajtura aftësi e butë  që ngjall besim. Shumë njerëz besojnë se vendosmëria do të thotë të jesh në gjendje të marrësh vendime të shpejta dhe t’u përmbahesh atyre. Megjithëse shpejtësia ndonjëherë është jetike, aftësia e vërtetë është të dish kur dhe si të kërkosh informacionin që të nevojitet dhe të marrësh vendimet e duhura.

Kreativiteti

Nxitja e një mjedisi pune që nxit kreativitetin është një aftësi e rëndësishme për njerëzit dhe udhëheqjen. Ne i kthehemi besimit dhe komunikimit: do të thotë gjithashtu t’u japësh punonjësve kohë për të menduar dhe, ndoshta edhe të refuzojnë disa ide, të inkurajosh humorin, gjë që i ndihmon njerëzit të jenë më të relaksuar në punë. Është e rëndësishme të mendoni “jashtë kutisë”.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author