Temperaturat globale po rriten dhe kështu, duket se edhe një pjesë e qiellit.

Leximet e atmosferës të mbledhura nga balonat e motit në hemisferën veriore gjatë 40 viteve të fundit zbulojnë se ndryshimi i klimës po e shtyn kufirin e sipërm të troposferës – copa e qiellit më afër tokës – në mënyrë të qëndrueshme lart me një shpejtësi prej 50 deri në 60 metra në dekadë. Studiuesit raportojnë më 5 nëntor në Science Advances.

Temperatura është forca shtytëse pas këtij ndryshimi, thotë Jane Liu, një shkencëtare mjedisore në Universitetin e Torontos. Troposfera ndryshon në lartësi në mbarë botën, duke arritur deri në 20 kilometra në tropikët dhe deri në shtatë kilometra afër poleve. Gjatë vitit, kufiri i sipërm i troposferës – i quajtur tropopauza – natyrisht rritet dhe bie me stinët ndërsa ajri zgjerohet në nxehtësi dhe tkurret në të ftohtë. Por ndërsa gazrat serrë bllokojnë gjithnjë e më shumë nxehtësi në atmosferë, troposfera po zgjerohet më lart në atmosferë.

Liu dhe kolegët e saj zbuluan se tropopauza u ngrit mesatarisht rreth 200 metra në lartësi nga viti 1980 deri në vitin 2020. Pothuajse i gjithë moti ndodh në troposferë, por nuk ka gjasa që ky ndryshim të ketë një efekt të madh në mot, thonë studiuesit. Megjithatë, ky hulumtim është një kujtesë e rëndësishme e ndikimit të ndryshimeve klimatike në botën tonë, thotë Liu.

“Ne shohim shenja të ngrohjes globale rreth nesh, në tërheqjen e akullnajave dhe rritjen e nivelit të detit,” thotë ajo. “Tani, ne e shohim atë në lartësinë e troposferës.”

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author