Për disa inflacioni mund të duket si një problem që do të zhduket, ka shumë të ngjarë të çojë në një krizë në vitet e ardhshme, paralajmërojnë ekonomistët në Deutsche Bank.

Në një parashikim që është larg konsensusit të politikëbërësve dhe Wall Street, Deutsche Bank lëshoi ​​një paralajmërim duke thënë se refuzimi i frikës nga inflacioni do të rezultonte një gabim të madh deri në vitin 2023.,

Analiza në mënyrë specifike drejton gishtin tek Rezerva Federale (Fed), e cila toleron inflacion më të lartë për rimëkëmbje të plotë dhe ekskluzive. Banka pretendon se vendimi i Fed për të mos e shtrënguar politikën e tij derisa inflacioni të tregojë rritje të qëndrueshme do të ketë pasoja të tmerrshme për botën.

“Vonesa do të rezultojë në prishje më të madhe të aktivitetit ekonomik dhe financiar,” shkroi shefi i ekonomistit të Deutsche Bank David Folkerts.

“Kjo mund të krijojë një recesion të rëndësishëm dhe të shkaktojë një zinxhir të problemeve financiare në të gjithë botën, veçanërisht në tregjet në zhvillim,” paralajmëroi ai.

Si pjesë e qasjes së saj ndaj inflacionit, Fed nuk do të rrisë normat e interesit ose nuk do të zvogëlojë programin e saj të blerjes së aseteve derisa të shohë “përparim të rëndësishëm të mëtejshëm” drejt objektivave të saj të përgjithshëm. Disa zyrtarë të bankës qendrore thanë se nuk  janë afër këtyre qëllimeve.

Ndërkohë, tregues të tillë si indeksi i çmimeve të konsumit dhe shpenzimet e konsumit personal janë shumë më lart se objektivi i inflacionit i Fed -it për 2%.

Politikëbërësit thonë se rritja aktuale e inflacionit është e përkohshme dhe do të ngadalësohet kur ndërprerjet e furnizimit të zhduken dhe të hiqen efektet e pandemisë koronavirus.

Përgatiti dhe përshtati:
WWW.STUDENTET.MK

About Author