Në fund të shekullit të 15 -të, numrat arabë u bënë të zakonshëm në gjermanishten e shkruar. Ata u rekomanduan të lexoheshin nga e majta në të djathtë. Por kur numrat nuk ekzistonin, gjermanët gjithmonë shkruanin njësinë së pari (një vijë për 1, dy vija për 2) dhe pas asaj – dhjetëshet (X – 10).

Si shembull, shënimi IXX lexohej “një dhe njëzet”.

Gjermanët kanë akoma një veçori të tillë. Më parë, shkrimtarët dhe matematicientët po theksonin vazhdimisht problemin e transmetimit të shtrembëruar të numrave. Por të gjitha përpjekjet e tyre për të përmirësuar këtë dukuri kishte dështuar.

Përgatiti dhe përshtati:
WWW.STUDENTET.MK

About Author

Admin_S