Proverba nga titulli përdoret shumë shpesh si justifikim ose për të shpjeguar disa situata në të cilat një punonjës i mirë dhe punëtor jep dorëheqjen nga kompania. Megjithatë, a ka vërtet ndonjë të dhënë për të mbështetur këtë pretendim? Siç rezulton, ka.

Sipas një sondazhi, 61 për qind e atyre që punojnë për shefa të këqij thanë se po kërkojnë një punë tjetër, ndërsa vetëm 27 për qind e atyre që punojnë për shefa të mirë kanë menduar për një punë alternative. Dhe këtu është një fakt befasues: 65 përqind e njerëzve me shefa të këqij thanë se e keqinterpretonin veten në punë, krahasuar me vetëm 19 përqind të punonjësve me shefa të mirë. Kjo do të thotë që shefat e mirë nxjerrin më të mirën te punonjësit, ndërsa shefat e këqij nxjerrin më të keqen.

Shefat e mirë na ndryshojnë për mirë. Ata shohin më shumë për ne, sesa ne shohim për vete.. Ata ëndërrojnë shumë dhe na tregojnë të gjitha gjërat e mëdha që mund të arrijmë.

“Një shef i mirë është një njeri që nuk kujdeset për karrierën e tij, por për karrierën e atyre që punojnë për të”, tha drejtori i gjigantit të energjisë “Shell”, Hendri Stevart Makenzi Barnes.

Të qenit një shef i mirë ka padyshim një vlerë të prekshme, por si ta dini nëse jeni duke punuar për një shef të mirë apo jeni  një shef I  mirë?

Ja disa karakteristika që kanë shefat e mire.

 Shefi  i mirë ndan informacione

A keni punuar ndonjëherë për një punëdhënës që mbledh informacione dhe nuk i shpërndan ato? Disa shefa duket se mendojnë se çdo informacion që ndajnë ua pakëson fuqinë dhe autoritetin. Në fakt, e kundërta është e vërtetë: një shef i mirë e di se shkëmbimi i informacionit fuqizon punonjësit.

 Shefi i mirë  feston fitoret

Punëdhënësit e mirë nuk e përdorin thënien: “Pse të lavdëroj kur thjesht po bën punën tënde”. Ata kërkojnë një arsye për të lavdëruar punonjësit e tyre.

Shefi i mirë respekton kohën tuaj

Shefat e mëdhenj nuk të lënë përshtypjen se koha e tyre është më e vlefshme se e jotja. Ata nuk ju bëjnë të prisni takimet e planifikuara .

Shefi i mirë është empatik

Shefat e këqij i shikojnë punonjësit e tyre shumë sipërfaqësisht. Nëse punonjësit e tyre po bëjnë mirë, ata janë të mirë; nëse punonjësit e tyre performojnë dobët, ata duken keq. Shefat e mirë, nga ana tjetër, i shohin punonjësit e tyre më thellë. Ata janë në gjendje të futen në këpucët e punonjësve dhe t’i kuptojnë gjërat nga këndvështrimi i tyre.

Shefi i mirë është përgjegjës

Shefat e këqij tregojnë shpejt gishtat kur diçka nuk shkon. Ata do t’i hedhin punonjësit e tyre “nën rrota” pa u menduar. Shefat e mirë e kuptojnë se një pjesë e madhe e punës së tyre është përgjegjësia për performancën e ekipit.

 Shefi i madh thotë “faleminderit”

Shefat e këqij mendojnë se puna që bëjnë punonjësit e tyre është diçka që punonjësit e tyre u detyrohen atyre. Në fund të fundit, ata paguhen, apo jo? Kjo është e vërtetë , por shefat e mirë e shohin punën e mëparshme si një marrëdhënie transaksionale dhe kuptojnë se njerëzit vënë shumë nga vetja në punën që bëjnë. Ata thonë faleminderit, edhe nëse është “vetëm pjesë e punës”.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

About Author