Çfarë është franshiza ?

Çfarë është franshiza ?

Franshiza është një formë bashkëpunimi ndërmjet shitësit të ekskluzivitetit (franshizori) dhe përdoruesit të ekskluzivitetit (franshizisti). Franshizori ofron markën e tij dhe të ashtuquajturën know-how, dhe në këmbim ngarkon një pagesë të caktuar nga dhënia e franshizës, ndërsa marrësi i franshizës fiton të drejtën dhe mundësinë për të aplikuar atë model biznesi. Ky lloj bashkëpunimi është […]

Read More
 Çfarë është sipërmarrësia?

Çfarë është sipërmarrësia?

Sipërmarrësia është një aktivitet biznesi që synon krijimin e vlerave të reja duke krijuar produkte ose shërbime të reja në treg. Çdo histori sipërmarrëse fillon me një ide, një dëshirë, një motiv dhe një nevojë për kapital… Një ose më shumë sipërmarrës mund të bashkojnë forcat, përvojën, njohuritë dhe kapitalin e tyre për të arritur […]

Read More
 Çmimi Nobel në Ekonomi shkoi për Klaudia Goldin

Çmimi Nobel në Ekonomi shkoi për Klaudia Goldin

Çmimi Nobel në Shkenca Ekonomike për vitin 2023 iu dha amerikanes Klaudia Goldini. Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave ka vendosur t’i japë Klaudia Goldinit cmimin Sveriges Riksbank 2023 në Shkencat Ekonomike për “dhënien e një kuptimi më të thellë të faktorëve që ndikojnë në mundësitë e grave në tregun e punës dhe sa kërkohet puna […]

Read More
 Ndiqni këto hapa për të dalë nga borxhi

Ndiqni këto hapa për të dalë nga borxhi

Ne shpenzojmë më shumë se sa fitojmë – e thënë shpesh dhe gjithmonë e vërtetë. Dhe kjo vetëm sa na shton stresin për pagimin e faturave, përgatitjen e ushqimit ose kursimin për të ardhmen. Këto strategji do t’ju ndihmojnë të dilni më shpejt nga borxhi, në mënyrë që të mund t’i vendosni paratë tuaja drejt […]

Read More
 Çfarë është hiperinflacioni

Çfarë është hiperinflacioni

Hiperinflacioni është një inflacion jashtëzakonisht i lartë, në të cilin çmimet rriten me shpejtësi dhe vazhdimisht, dhe paraja humb vlerën e saj reale. Sipas ekonomistit amerikan Philip D. Kagan, hiperinflacioni fillon me muajin në të cilin rritja e çmimit tejkalon 50% dhe përfundon me muajin e mëparshëm në të cilin rritja në fjalë bie nën […]

Read More
 Çfarë është zhvlerësimi?

Çfarë është zhvlerësimi?

Zhvlerësimi është një ulje e vlerës së monedhës së një vendi në raport me monedhat e huaja. Arsyeja kryesore e zhvlerësimit të monedhës është të ndikojë në kursin e këmbimit. Kjo ju lejon të balanconi bilancin e pagesave, domethënë marzhin negativ midis kostove dhe të ardhurave të një vendi në transaksionet e tij me vendet […]

Read More
 Çfarë është pozitiviteti toksik dhe si i shkatërron kompanitë?

Çfarë është pozitiviteti toksik dhe si i shkatërron kompanitë?

Një kulturë korporative e mirësjelljes artificiale dhe shmangies së konflikteve është shumë e dëmshme për biznesin dhe punonjësit në planin afatgjatë, argumenton psikologia sociale Tesa Vest. Sipas saj, punonjësit në kompani në mbarë botën janë nën presion për të qenë gjithmonë të sjellshëm, të buzëqeshur, të dhembshur dhe të kujdesshëm, të cilat padyshim janë cilësi […]

Read More