Retë lentikulare mund të duken sikur janë nga hapësira e jashtme, por ato janë në fakt rezultat i proceseve normale shkencore që ndodhin pikërisht këtu në Tokë! Ato janë re të palëvizshme që formohen në lartësi të mëdha. Zakonisht ato janë rreshtuar në një kënd të drejtë (pingul) me drejtimin e erës.

Ky lloj i reve shpesh formohet pranë vargmaleve. Kur ajri i lagësht i qëndrueshëm fryn mbi majën e një mali, ai mund të formojë një grup valësh të mëdha në anën e kundërt të erës së vargut. Nëse temperatura është mjaft e ulët në këtë anë, lagështia në ajër do të kondensohet. Kjo formon retë në formë unike që ne i njohim si retë thjerrëza.

Në kushtet e duhura, këto mund të formojnë atë që shkencëtarët e quajnë “re e valëve”. Retë lentikulare janë gjithashtu unike në atë që ndonjëherë ju mund të shihni ngjyra të ndritshme ato që shkencëtarët e quajnë irisim, përgjatë skajeve të tyre. Kjo i jep atyre një pamje të hapësirës së jashtme!
Pilotët e aeroplanëve përpiqen të shmangin fluturimin pranë reve lentikulare, sepse valët e ajrit që formojnë retë mund të shkaktojnë turbulenca.

Përgatiti dhe përshtati:
WWW.STUDENTET.MK

About Author

Admin_S