Pronarët e maceve ndoshta e dinë se sa të lezetshme  mund të jenë macet, por a e dini se çdo mace ka një fytyrë unike dhe se gjurmët e tyre të fytyrës janë si gjurmët e gishtave të njeriut.

Këtu janë disa fakte interesante për macet:

Macet përshëndesin njëra-tjetrën duke i fërkuar feçkat së bashku. Ata nuk mund të shohin pjesën e gojës poshtë feçkës dhe gjuha e ashpër i lejon ata të pastrohen plotësisht. Të gjithë e dimë se macet në përgjithësi “ulen” me të katër këmbët, por a e dini se kjo është për shkak të syve të tyre dhe organeve të veçanta të ekuilibrit në veshin e tyre të brendshëm?

Shumica e maceve nuk kanë qerpikë, dhe macet kanë deri në 24 kocka më shumë se njerëzit.

Macet mund të prodhojnë më shumë se 100 tinguj, ndërsa qentë vetëm dhjetë.

Në total, macet gogësin më shumë se 200 milionë herë në një orë.

Në Amerikën e Veriut, macet janë kafshë shtëpiake më të njohura se qentë, me rreth 73 milionë mace.

Është interesante se macet nuk mund të kuptojnë nëse diçka është e ëmbël apo jo.

Zemra e një mace ka mesatarisht 110-140 rrahje në minutë, që është dyfishi i asaj të njeriut.

Raca më e vjetër e maceve është macja egjiptiane Mau.

Në Egjiptin e lashtë, kur një mace shtëpiake ngordhte, pronarët i rruanin vetullat në shenjë zie.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

About Author