Dita Ndërkombëtare e Çajit festohet që nga viti 2005, me vendim të Forumit të pestë Social Botëror në Porto Alegre të Brazilit.
Me rastin e ditës së sotme ndërkombëtare të çajit, gazeta britanike “Daily Express” ofron fakte interesante për pijet e nxehta.
Dita Ndërkombëtare e Çajit festohet që nga viti 2005 me vendim të Forumit të pestë Social Botëror në Porto Alegre, Brazil, për të tërhequr vëmendjen e publikut për problemet që lidhen me prodhimin, tregtimin dhe popullarizimin e pijeve.
15 dhjetori shënon përvjetorin e miratimit në 1773 të “Deklaratës Botërore për të Drejtat e Punëtorëve në Industrinë e Çajit”.
Çajrat janë vendas në zonat në Azinë Lindore dhe Jugore dhe besohet se janë vendas në territoret në Birmaninë veriore dhe provincat kineze të Yunnan dhe Sichuan.
Në Evropë, fillimisht kishte mendime të ndryshme nëse çaji ishte një pije e shëndetshme apo e dëmshme, por mbështetësit e çajit mbizotëruan. Mbrojtësi më i famshëm i kësaj pije është mjeku holandez Cornelius Bontekoe, i cili në vitin 1679 botoi materiale për këtë temë.
1. Çaji, pas ujit, është pija më e konsumuar në botë.
2. U prezantua për herë të parë nga perandori kinez në vitet 1400.
3. Në thelb ekzistojnë gjashtë lloje të ndryshme çaji: i zi, i bardhë, i verdhë, oolong dhe pu-erh.
4. Të gjitha llojet e çajit vijnë nga e njëjta bimë, por përpunimi është krejtësisht i ndryshëm. Pra, çajrat kanë shije të ndryshme.
5. Çaji i bardhë është sythi i bimës së çajit. Nuk përpunohet dhe përmban sasinë maksimale të antioksidantëve.
6. Çaji jeshil nuk korret në dimër për të shmangur oksidimin. Përpunohet vetëm me avull, që të mos shkatërrohen enzimat dhe më pas thahet në ajër.
7. Çaji i verdhë është më i miri për humbje peshe dhe ulje të niveleve të kolesterolit. Përveç kësaj, është gjithashtu efektiv në luftën kundër sëmundjeve të ndryshme.
8. Çaji i zi është forma më e famshme e çajit e njohur për shijen e tij të fortë.
9. Oolong është një lloj çaji që ka shije më shumë si çaji jeshil sesa i zi. Pas hidhësisë fillestare, aroma e çajit të bardhë kthehet në një shije të ëmbël.
10. Pujar është një lloj i veçantë çaji kinez që është si vera – sa më i vjetër aq më mirë. Vetitë e tij shëruese janë mahnitëse. Ky është gjithashtu një nga çajrat më të shtrenjtë në botë.
Përmblodhi dhe përshtati;
WWW.STUDENTET.MK