Kur u përdor për herë të parë fjala “kompjuter”?

Fjala “kompjuter” për herë të parë u përdor në vitin 1613 dhe fillimisht përshkruante një njeri që kryente llogaritjet. Përkufizimi i një kompjuteri mbeti i njejtë deri në fund të shekullit të 19-të, kur revolucioni industrial krijoi makineritë, qëllimi kryesor i të cilëve ishte llogaritja.  

Koncepti i parë i kompjuterit mekanik

Në vitin 1822, Charles Babbage konceptualizoi dhe filloi zhvillimin e “Engine Difference“, e konsideruar si makina e parë automatike e informatikës. Engine Difference ishte e aftë të llogariste disa grupe numrash dhe të bënte kopje të rezultateve. Babbage mori një ndihmë në zhvillimin e Engine Difference nga Ada Lovelace, e konsideruar si programerja e parë kompjuterike. Fatkeqësisht, për shkak të financimit, Babbage kurrë nuk ishte në gjendje të plotësonte një version funksional në shkallë të plotë të kësaj makinerie.

Kompjuteri i parë i programuar

Z1 është krijuar nga gjermani Konrad Cuze në dhomën e prindërve të tij në mes viteve 1936 dhe 1938. Ai është konsideruar të jetë kompjuteri i parë me numra binar, dhe kompjuteri i parë modern që me të vërtetë ishte funksional. 

Kompjuteri i parë elektrik i programuar

Kolos është kompjuteri i parë elektrik i programuar, i zhvilluar nga Tommy Flowers, dhe u shfaq për herë të parë në dhjetor të vitit 1943.

Kompjuteri i parë digjital

Atanasoff-Berry Computer ose ABC filloi zhvillimin nga profesori John Vincent Atanasoff dhe studenti i diplomuar Cliff Berry në vitin 1937. Ky zhvillim vazhdoi deri në vitin 1942 në Kolegjin Shtetëror të Iowa (tani Universiteti Shtetëror Iowa). ABC ishte një kompjuter elektrik që përdorte më shumë se 300 tuba vakum për llogaritjen digjitale, duke përfshirë matematikën binare dhe logjikën Boolean, por nuk kishte CPU (nuk ishte i programuar). 

Më vonë u shpik edhe kompjuteri ENIAC nga J. Presper Eckerty dhe John Mauchly në Universitetin e Pensilvanisë dhe filloi ndërtimin në vitin 1943 dhe nuk u përfundua deri në vitin 1946. Ai zinte rreth 1800 metra katrorë dhe përdori rreth 18,000 tuba vakumi, duke peshuar pothuajse 50 tonë. Megjithëse gjykatësi vendosi që kompjuteri ABC të ishte kompjuteri i parë digjital, shumë ende e konsiderojnë ENIAC si kompjuterin e parë digjital sepse ishte plotësisht funksional.   

Kompania e parë kompjuterike

Kompania e parë kompjuterike ishte Electronic Controls Company e cila u themelua në vitin 1949 nga J. Presper Eckert dhe John Mauchly, të njëjtët individë që ndihmuan në krijimin e kompjuterit ENIAC. Kompania u emërtua më vonë në EMCC ose Eckert-Mauchly Computer Corporation dhe lëshoi ​​një seri kompjuterash të mainframe nën emrin UNIVAC. 

Kompjuteri i parë me RAM

MIT prezanton makinën Whirlwind më 8 Mars 1955, një kompjuter revolucionar që ishte kompjuteri i parë digjital me RAM dhe grafikë në kohë reale.  

Kompjuteri i parë personal

Në 1975, Ed Robert shënoi termin “kompjuter personal” kur prezantoi Altair 8800. Edhe pse kompjuteri i parë personal konsiderohet nga shumë njerëz të jetë KENBAK-1, i cili u prezantua për herë të parë me 750 dollarë në vitin 1971. Kompjuteri mbështetej në një seri çelësash për futjen e të dhënave hyrëse dhe të dhënave dalëse duke ndezur dhe fikur një seri dritash.

Kompjuteri i parë Apple

Apple I ishte kompjuteri i parë Apple që fillimisht ishte shitur për 666 dollarë. Kompleti i kompjuterit u zhvillua nga Steve Wozniak në vitin 1976 dhe përmbante një procesor 8-bit 6502 dhe memorie 4 KB, i cili ishte i zgjerueshëm në 8 ose 48 KB duke përdorur kartat e zgjerimit. Edhe pse Apple I kishte një bord qarku të mbledhur plotësisht të kompleteve, përsëri kërkohej një furnizim me energji, ekran, tastierë, që të ishte funksional.

Firma tjera të kompanive kompjuterike

Më poshtë është një listë e disa prej kompjuterëve të parë të kompanive më të mëdhaja kompjuterike:

Commodore – në vitin 1977, Commodore prezantoi kompjuterin e tij të parë, “Commodore PET“.
Compaq – në mars të vitit 1983, Compaq lëshoi ​​kompjuterin e tij të parë dhe kompjuterin e parë 100% të përputhshëm me IBM, “Compaq Portable“.
DELL – në vitin 1985, Dell prezantoi kompjuterin e tij të parë, “Turbo PC“.
Hewlett Packard – në vitin 1966, Hewlett Packard lëshoi ​​kompjuterin e tij të parë të përgjithshëm, “HP-2115“.
NEC – në vitin 1958, NEC ndërton kompjuterin i tij të parë, “NEAC 1101“. 
Toshiba – në vitin 1954, Toshiba prezanton kompjuterin e tij të parë, kompjuterin digjital “TAC“.  

Përmblodhi dhe përshtati:

WWW.STUDENTET.MK

About Author