Shkalla më e shpejtë e transmetimit të të dhënave në botë është arritur nga një ekip i inxhinierëve të Kolegjit Universitar të Londrës, të cilët arritën shpejtësinë e transmetimit të internetit për pesë herë më shpejtë se rekordi i mëparshëm.

Duke punuar me dy kompanitë, Xtera dhe KDDI Research, ekipi hulumtues i udhëhequr nga Dr. Lidia Galdino (UCL Electronic & Electrical Engineering), arriti një shkallë të transmetimit të të dhënave 178 terabitë në sekondë (178,000,000 megabits) – një shpejtësi me të cilën do të të jetë e mundur për të shkarkuar tërë bibliotekën e Netflix në më pak se një sekondë.

Rekordi i cili është dyfishi i kapacitetit të çdo sistemi të vendosur aktualisht në botë, u arrit duke transmetuar të dhëna përmes një game më të gjerë ngjyrash të dritës, ose gjatësisë së valës, sesa përdoret zakonisht në fibra optike. Infrastruktura aktuale përdor një gjerësi të kufizuar të spektrit prej 4.5THz, me sisteme komerciale 9THz që hyjnë në treg, ndërsa studiuesit përdorën një bandwidth prej 16.8THz.

Për ta bërë këtë, studiuesit kombinuan teknologji të ndryshme të amplifikatorëve të nevojshëm për të rritur fuqinë e sinjalit dhe shpejtësinë maksimale duke zhvilluar konstelacione të reja të Formësimit Gjeometrik (modelet e kombinimeve të sinjalit që përdorin më së miri karakteristikat e fazës, shkëlqimit dhe polarizimit të dritës), duke manipuluar vetitë e secilës gjatësi vale individuale. Arritja përshkruhet në një punim të ri në Letrat e Teknologjisë Photonics të IEEE.

Përfitimi i teknikës është se ajo mund të vendoset në infrastrukturën tashmë ekzistuese me kosto efektive, duke azhurnuar amplifikatorët që janë të vendosur në rrugët e fibrave optike në interval 40-100 km. Përditësimi i një përforcuesi do të kushtonte 16,000 £, ndërsa instalimi i fibrave të reja optike, në zonat urbane mund të kushtojë deri në 450,000 £ një kilometër.

Rekordi i ri, i demonstruar në një laborator, është për pesë herë më i shpejtë se rekordi i mëparshëm botëror i mbajtur nga një ekip në Japoni.

Me këtë shpejtësi, do të duhej më pak se një orë për të shkarkuar të dhënat që përbënin imazhin e parë në botë të një vrime të zezë (e cila, për shkak të madhësisë së saj, duhej të ruhej në gjysmë ton hard disk dhe të transportohej me aeroplan). Shpejtësia është afër kufirit teorik të transmetimit të të dhënave të përcaktuara nga matematikani amerikan Claude Shannon në 1949.

Autori kryesor Dr. Galdino, një Pedagog në UCL dhe një Akademi Mbretërore e Studiuesve të Inxhinierisë, thanë: “Ndërsa ndërlidhjet aktuale të nivelit më të lartë të qendrës së të dhënave janë të afta të transportojnë deri në 35 terabitë në sekondë, ne po punojmë me teknologji të reja që përdorin më me efikasitet infrastrukturën ekzistuese, duke përdorur më mirë gjerësinë e bandës së fibrave optike dhe duke mundësuar një shkallë të transmetimit rekord botëror prej 178 terabitave të sekondës.”

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author