Ka disa versione të anekdotës së famshme nga jeta e Pablo Pikasos, artistit të madh të gjysmës së parë të shekullit të kaluar, në të cilën ai kërkon një shumë të paarsyeshme parash për vizatimin e tij. Mit apo jo, kjo anekdotë ka hyrë në literaturën profesionale të biznesit si “Paradoksi i Pikasos”.

Picasso si shitës

E zakonshme për të gjitha versionet e kësaj ngjarjeje në jetën e Pikasos është se një zonjë nga shoqëria e lartë iu afrua piktorit dhe i dha një letër. Ajo i kërkoi Pikasos të vizatonte diçka për të në këtë letër. Ajo tha se do të ishte e lumtur të paguante çfarëdo që të thoshte piktori.

Pikaso nxori një laps nga xhepi dhe brenda pak çastesh vizatoi një dhi në letrën e ofruar.

“Do t’ju kushtojë 10,000 dollarë,” tha ai, duke i dhënë  një letër me model.

Por ju e vizatuat atë për më pak se 30 sekonda!”, e mahnitur nga shuma, protestoi zonja.

“Jo,” u përgjigj Pikaso me qetësi.

“Mu deshën 40 vjet për ta vizatuar këtë”, shtoi ai.

Më pak kohë është e barabartë me para

Biografitë e artistëve të mëdhenj regjistrojnë shumë detaje të ngjashme. Kështu, në një nga çështjet gjyqësore me kritikun e artit Raskin, piktori amerikan Xhajms Mekneil Vistler konfirmoi se kishte paguar 100 guinea (një monedhë e vjetër ari britanike) për një nga pikturat e tij.

“Oh! Dy dite! Për një foto që ke bërë brenda dy ditësh, ke paguar 100 guinea!”, akuzoi Vistler.

“Jo, unë ngarkova për njohuritë e jetës,” u përgjigj Vistler.

Historia e bravandreqësit që Xhef Hajden tregon në bisedat motivuese mbart të njëjtin mesazh, koha e investuar, puna dhe përvoja kanë një çmim dhe duhen paguar.

“Një bravandreqës fillestar përfundon një punë për  një orë dhe paguan 100 dollarë. Klienti është i kënaqur. Disa vite më vonë, i njëjti bravandreqës fiton aftësi dhe njohuri me punë dhe vjen në shtëpinë e një klienti të vjetër. Këtë herë ai rregullon bllokimin në 15 minuta dhe tarifon të njëjtën shumë.

E shkëlqyeshme, por punoi vetëm  15 minuta për të njëjtat para. Si mund të paguajë të njëjtat 100 dollarë?!”, shkruan Hajden.

Ashtu si te “Paradoksi i Pikasos“, bravandreqësi ofron të njëjtin rezultat për të njëjtat para, thjesht investon më pak kohë dhe përdoruesi i shërbimit e percepton vlerën e tij krejtësisht ndryshe. “Si mund të ngarkoni të njëjtën shumë për një punë që kërkon shumë më pak kohë?”

Përmblodhi dhe përshtati :

www.studentet.mk

About Author