“Nuk ka para në inxhinieri! A keni parë ndonjëherë edhe inxhinier edhe edhe që fiton shumë? Edhe çfarë se do të bëhesh inxhinier? Dhjetra fjali të këtilla … Shumë prej tyre ju duhet të keni dëgjuar të paktën një herë në jetën tuaj. Sigurisht, këto deklarata janë shprehje që dalin nga goja e atyre që e shohin inxhinierinë si një biznes fitimprurës. Inxhinieria është një profesion që e bën jetën më të jetueshme dhe praktike duke aplikuar njohuritë teorike të marra nën dritën e shkencës ndërsa zgjidh problemet në botë, dhe qëllimi i saj kryesor është zhvillimi i njerëzimit. Sot, përkundër faktit se përpjekja e treguar në profesionin e inxhinierisë nuk është paguar në vlerën që e posedon, inxhinierët gjithmonë kanë arritur të analizojnë mirë mundësitë e zhvillimit. Ka nga ato që falë inteligjencës praktike dhe aftësive të tyre inxhinierike, kanë arritur të marrin vlerën materiale të përpjekjeve të jashtëzakonshme që kanë bërë gjithmonë për të zhvilluar dhe për të çuar përpara njerëzimin. Tani le të shqyrtojmë këta inxhinierë më në detaje.

5.  Carlos Slim Helu – Inxhinier i ndërtimtarisë

Pasuria e raportuar: 73 miliard dollarë
Burimi: Grupo Carso,
Shkollimi: Universiteti Kombëtar Autonom i Meksikës – Inxhinieri e Ndërtimtarisë

Carlos Slim, i cili ka kompani në sektorin e telekomunikacionit si Telmex dhe América Móvil , është një biznesmen meksikan, inxhinier, investitor dhe filantrop. Babai i tij ndërroi jetë në 1952. Falë trashëgimisë që la familja e tij, Carlos Slim Helú e përdori këtë pasuri në investime të ndryshme dhe rriti më tej kapitalin e tij familjar. Pas viteve 1980, ai vazhdimisht u përpoq të rritet si Konglomerat i Grupo Carso. Disa nga kompanitë që ai bleu janë: Kompanitë e duhanit, Zinxhiri Restorant-Farmaci Sanborns, të gjitha aksionet e ndërmarrjeve amerikane Sears dhe Condumex . Përveç kësaj, ai krijuar kontakte të mëdha me politikën meksikane.

4. Mark Zuckerberg – Inxhinier kompjuterik

Pasuria e raportuar: 85.5 miliardë dollarë
Burimi: Facebook Co
Shkollimi: Universiteti Harvard – Shkencat Kompjuterike

Ai është një programues amerikan i kompjuterave, sipërmarrës dhe themelues i faqes së rrjeteve sociale Facebook.

Ai është miliarderi më i ri që jeton me një pasuri kaq të madhe. Ai e filloi Facebookun me shokët e konviktit të Universitetit të Harvardit Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz dhe dy miq të tjerë të universitetit.

Zuckerberg ishte shumë i suksesshëm në mësimet e tij gjatë viteve të shkollës fillore. Më vonë, ai u transferua në Phillips Exeter Academy, një kolegj privat ku fitoi çmime në matematikë, astronomi, fizikë dhe studime klasike. Në rininë e tij, ai gjithashtu iu bashkua kampit veror të Qendrës Rinore të talentuar nga Johns Hopkins. Zuckerberg, i cili mori shumë çmime në shkenca të ndryshme në shkollë të mesme, hyri në Harvard, një nga universitetet më prestigjioz në Sh.B.A., dhe atje studioi shkenca kompjuterike. Në vitin e parë të universitetit, ai themeloi faqen e facemash.com, ku u zgjodhën studentët më të pashëm dhe të bukur të shkollës. Kishte foto të të gjithë studentëve në Harvard në faqe. Sidoqoftë, për të gjetur fotografitë, duhej të futeshin në bazën e të dhënave të universitetit. Zuckerberg, i cili dukej të hakonte bazën e të dhënave, u largua nga shkolla kur iu dha masë disiplinuese. Ai krijoi faqen e tij të dytë, Facebook, që studentët në Harvard takimin e tyre ta bëjnë nëpërmjet internetit. Kur Facebook u bë një nga vendet më të mëdha të takimeve në SHBA për 18 muaj, ajo tërhoqi vëmendjen e investitorëve dhe kjo ishte burimi i pasurisë së tij. Në vitin 2017, pasi la universitetin në vitin e dytë të kursit të tij inxhinierik, ai mori një diplomë nderi nga Harvard.

3. Bill Gates – Inxhinier kompjuterik

Pasuria e raportuar: 106.5 miliardë dollarë
Burimi: Korporata Microsoft, Cascade Investments, Berkshire Hathaway
Shkollimi: Kolegji Harvard

Gates është një nga themeluesit e Microsoft dhe aktualisht është konsulent teknik i kompanisë. Ai dha dorëheqjen nga udhëheqja e Microsoft në Mars 2020 sepse donte t’i kushtonte më shumë kohë punës bamirësie. Megjithëse nuk e mbaroi diplomimin në Universitetin e Harvardit, studimet e tij të shkëlqyera në shkenat kompjuterike e bënë atë të fitonte një diplomë nderi. Gates ka dhuruar më shumë se 35 miliard dollarë për programe të ndryshme kërkimore shkencore dhe bamirësi deri më tani përmes fondacionit Bill & Melinda Gates. Themeluesi i Microsoft Bill Gates mbetet një nga personalitetet më me ndikim në industrinë e teknologjisë.

2. Bernard Arnault – Inxhinier

Pasuria e raportuar: 117 miliard dollarë
Burimi: LVMH, Louis Vuitton
Shkollimi: École Polytechnique – Inxhinieri

Bernard Arnault është një biznesmen francez dhe president dhe CEO i LVMH, kompani e mallrave luksoze. Ai zotëron gradën inxhinierike të Politeknikut Ecole. Ai është themeluesi i markave luksoze me famë botërore si Arnault, Louis Vuitton dhe Cristian Dior.

1. Jeff Bezos – Inxhinier elektrik

Pasuria e raportuar: 116.4 miliardë dollarë
Burimi: Amazon Inc.
Shkollimi: Universiteti Princeton – Inxhinieri Elektrike dhe Shkenca Kompjuterike

Bezos, lindi në Albuquerque, New Mexico dhe u rrit në Houston, Texas. U diplomua në Departamentin e Inxhinierisë Elektrike dhe Shkenca Kompjuterike të Universitetit Princeton në 1986. Sipërmarrësi dhe pionieri i tregtisë elektronike Jeff Bezos vendosi të linte karrierën e tij financiare në 1994 për të ndjekur ëndrrën e tij. Para krijimit të kompanisë me bazë në internet Amazon, Bezos ka punuar me shumë kompani të ndryshme në Wall Street. Filloi me Fitel, një kompani telekomunikuese dhe më vonë kaloi në Bankers Trust për të zhvilluar arkitekturat e rrjetit. Puna e tij e fundit ishte duke punuar si inxhinier teknik në DE Shaw & Co. Si rezultat i të ardhurave 100 miliardë dollarë që ai fitoi duke krijuar Amazon në 1994, Forbes e zgjodhi si personi më i pasur i gjallë. Përveç Amazon.com, Bezos është edhe themeluesi dhe pronari i kompanisë së aviacionit dhe hulumtimit të hapësirës Blue Origin. Ndërsa në vitin 2013 bleu gazetën Washington Post.

Përmblodhi dhe përshtati:

WWW.STUDENTET.MK

About Author