Prej disa ditësh, audienca e internetit e interesuar për lajmet e biznesit dhe çdo përparim, është mahnitur nga teksti i Gjaj Stejnfeld i cili është  një biznesmen i suksesshëm dhe autor i një libri për menaxhimin e kompanive. Pas qëndrimit të tij në Afrikë në safari, ai arriti të tërheqë një paralele midis natyrës afrikane dhe bizneseve moderne në botën “urbane” në një mënyrë shumë grafike, por me humor.

Rregullat e xhunglës dhe mbijetesa

Stejnfeld njihet për humorin e tij, shpesh sarkazmën dhe kritikat ndaj botës së biznesit siç është sot.

Pra, në mënyrën e tij, ai ishte në gjendje të përdorte përvojën me safari dhe në një mjedis natyror me të gjitha llojet e kafshëve dhe bimëve dhe ta krahasonte atë me përvojën e tij në fillimin e një kompanie.

“Sipërmarrja nuk është për të gjithë,” shkroi Stejnfeld në hyrje. “Dhe kjo vlen edhe për natyrën. E gjeta veten në një mjedis me të cilin nuk isha mësuar: në shkurret e Afrikës së Jugut me kafshë në vendin e jetesës së tyre . Vetëm luanët, unë – J. Stejnfeld dhe cicëronët. Me ndryshimin që atëherë nuk isha mbreti i xhunglës. Isha po aq i humbur sa isha kur vendosa të filloja një biznes.

Më besoni, nëse nuk do të kisha një udhërrëfyes, nuk do të kisha mbijetuar dhe nuk do ta shkruaja këtë. Nuk po bëj shaka”, ka shkruar Stejnfeld.

Ose përshtatesh ose vdes

Të njëjtat rregulla dhe parime të xhunglës vlejnë për biznesin dhe sipërmarrjen.

Kjo është vrazhdë.

Pa pushim.

Ai nuk fal.

Rregullat e lojës po ndryshojnë vazhdimisht.

“Kur sheh një gazelë në mëngjes, i thua: “Mirëmëngjes zonjushë Gazellë, ke shpëtuar edhe një ditë tjetër, i shpëtove luanëve”. Ju bëni të njëjtën gjë çdo mëngjes nëse jeni serioz për punën tuaj.

Ose përshtatesh me situatën ose vdes. Kjo është e saktë. Shumë e thjeshtë”, thotë Stejnfeld në një pjesë të tekstit.

Çfarë mund të mësohet nga Afrika dhe safari?

Zbuloni se cili është qëllimi juaj, njihni atë dhe përdorni atë në avantazhin tuaj.

“Hienat hanë kocka dhe i ziejnë ato”. Ata e përdorin këtë aftësi të organizmit të tyre kur ka më pak gjah  dhe ushqim. Përtypja, gëlltitja dhe tretja e kockave të gjahut nga hienat forcon trupin dhe në këtë mënyrë sjell kalcium dhe fosfor.

Bëhet fjalë për mbijetesë. Është një avantazh konkurrues. E njëjta gjë vlen edhe për ju që jeni të angazhuar në biznes:

A e dini qëllimin tuaj?

A keni avantazhe konkurruese që nuk po i përdorni?

Përfitoni nga të gjitha avantazhet që keni. Dhe kjo nuk është një frazë. “Sipërmarrja është një lojë mbijetese dhe progresi”, këshillon biznesmeni Stejnfeld.

Durim krokodili

Sigurohuni që ju dhe ekipi juaj të keni kohë të mjaftueshme për të menduar, planifikuar në paqe dhe qetësi.

“Krokodilët vrapojnë në ujë kur ndjejnë dridhje të forta,jo para kësaj. Pastaj qëndrojnë të qetë buzë bregut, duke pritur me durim, duket sikur nuk janë gjallë. Ata mendojnë, dëgjoni me kujdes përpara se të hidhni një hap. Dhe ky hap është vrasja, gjuetia për siguri, shpesh shumë i suksesshëm.

Jepini ekipit tuaj kohë për të menduar në paqe. Ata duhet të kuptojnë situatat, të planifikojnë një plan veprimi. Nxirrini nga uji i cekët dhe ndihmojini të përgatiten për gjënë më të rëndësishme, zhytjen në ujërat e thella dhe të turbullta,” është një nga këshillat më të dobishme nga përvoja afrikane e Stejnfeld.

Dëgjoni udhëzuesit dhe mentorët

Dëgjoni me kujdes udhëzuesit, ose, për ta thënë në gjuhën e botës së biznesit, dëgjoni me kujdes këdo që ka kaluar tashmë atë që ju pret. Mentorët dhe udhëzuesit janë të domosdoshëm. Ato ju mbajnë larg telasheve dhe do t’ju rrisin shanset për sukses.

“Nuk mund ta imagjinoj se si do të kishte shkuar safari im nëse nuk do të kisha dëgjuar udhërrëfyesit . E dëgjoja dhe besoja çdo fjalë. Dhe funksionoi, ata kishin të drejtë për çdo fjalë që thoshin.

Është e njëjta gjë në biznes , nëse njihni dikë që mendoni se do të ishte një udhëzues i shkëlqyeshëm në udhëtimin tuaj të biznesit, kontaktoni me të. Do t’ju ndihmojë të shmangni shumë probleme”, është një tjetër rekomandim biznesi.

Asnjëherë mos prisni që gjërat të shkojnë sipas planit në biznes.

Rregullat e xhungles plus

Ka tre rekomandime të tjera të rëndësishme të biznesit që Stejnfeld i njohu në natyrën e Afrikës:

Merrni sa më shumë të dhëna të jetë e mundur përpara se të merrni një vendim biznesi. Gjurmoni analitikën. Ashtu si në safari – ju duhet një shofer dhe një person që të ndjekë gjurmët e kafshëve për të zbuluar nëse ato janë afër. Nëse nuk janë të freskëta, duhet të injorohen, kështu është edhe  në biznes.

Mos kini frikë të ndryshoni drejtim nëse shfaqet një mundësi më e mirë. Ashtu si gjuetarët në safari – nëse ndiqni një shteg qeni të egër, mos u habitni nëse hasni gjurmë leopardi. Pastaj shkoni pas leopartit. Por mund të ndodhë që papritur të hasni dy luanë që sapo kanë gjuajtur një derr të egër. Me fjalë të tjera ose të përkthyer në fjalorin e biznesit – nëse jeni duke ndjekur diçka dhe ju vjen një mundësi më e mirë, patjetër që nuk duhet ta injoroni atë.

Ndonjëherë ju vetëm duhet të tundni një pemë për të marrë atë që ju nevojitet. Plani është vetëm një pikënisje. Kur elefantët duan një frut nga maja e një peme, ata vendosin kokën në trung dhe tundin të gjithë pemën,por respektoni frutin që bie nga degët.

Përmblodhi dhe përshtati :

www.studentet.mk

About Author