DUKURIA E PAREIDOLISË: PSE NËNAT E REJA E PËRJETOJNË SHPESH

DUKURIA E PAREIDOLISË: PSE NËNAT E REJA E PËRJETOJNË SHPESH

Një buzëqeshje djallëzore në një copë dolli të djegur ose një shikim solemn që buron nga “sytë” e një prize në mur mund të jetë më shumë se një rastësi – mund të jetë një manifestim i fenomenit magjepsës të pareidolisë. Kjo dukuri intriguese përfshin individët që dallojnë imazhe kuptimplote brenda modeleve vizuale ndryshe të […]

Read More
 Si shkaktojnë pllakat kavitetete në dhëmbë?

Si shkaktojnë pllakat kavitetete në dhëmbë?

Një grumbullim i pllakës dentare prish smaltin e dhëmbëve, duke çuar në prishje të dhëmbëve, sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe kushte të tjera patologjike të shëndetit oral. Dentistët thonë që të “lajmë dy herë në ditë” për të parandaluar krijimin e pllakave ngjitëse në dhëmbët tuaj dhe rritjen e rrezikut të dëmtimit të dhëmbëve. […]

Read More
 Përdorimi i celularit rezulton në reduktim të numrit të spermatozoideve tek të rinjtë: Çka thojnë ekspertët për këtë studim të fundit?

Përdorimi i celularit rezulton në reduktim të numrit të spermatozoideve tek të rinjtë: Çka thojnë ekspertët për këtë studim të fundit?

Meshkujt që rrallë përdorin telefonat e tyre mund të kenë spermë me cilësi më të lartë, sugjeron një studim i ri. Telefonat celularë mund të jenë një arsye pse numri i spermatozoideve mashkullorë dhe kualiteti i spermës ka rënë në mënyrë dramatike gjatë gjysmës së shekullit të kaluar, ka zbuluar një studim i ri. Ky […]

Read More
 8 përfitime shëndetësore nga konsumimi i patateve të ëmbla: Nje super-ushqim për trupin tonë

8 përfitime shëndetësore nga konsumimi i patateve të ëmbla: Nje super-ushqim për trupin tonë

Patatet e ëmbla janë një perime me rrënjë të shëndetshme plot me antioksidantë që mbrojnë qelizat tuaja nga dëmtimi. Plus, lëndët ushqyese në patatet e ëmbla janë të shkëlqyera për zorrët, sytë, sistemin imunitar dhe më shumë. Patatet e ëmbla janë të pasura me vitamina dhe minerale, duke përfshirë vitaminën A, vitaminën C, kaliumin, fibrat […]

Read More
 Kanceri tek fëmijët është i ndryshëm nga kanceri tek të rriturit: Të kuptuarit e kësaj mund të çojë në trajtime më të mira pediatrike

Kanceri tek fëmijët është i ndryshëm nga kanceri tek të rriturit: Të kuptuarit e kësaj mund të çojë në trajtime më të mira pediatrike

Kanceri lind kur qelizat grumbullojnë dëmtime të mjaftueshme që ndryshojnë sjelljen dhe funksionalitetin e tyre normal. Mundësia e dëmtimit rritet me moshën, sepse masat mbrojtëse në kodin tuaj gjenetik që sigurojnë funksionimin normal të qelizave dobësohen me kalimin e kohës. Pse, atëherë, fëmijët zhvillojnë kancer kur dihet që nuk kanë pasur kohë të mjaftueshme për […]

Read More
 Gjumi i tepërt i dëmshëm sa edhe gjumi i pakët

Gjumi i tepërt i dëmshëm sa edhe gjumi i pakët

Një sondazh i gjerë i shkencëtarëve amerikanë zbuloi se gjumi i tepruar rrit rrezikun e shfaqjes së sëmundjeve të ndryshme, dhe madje në të njëjtën masë si edhe gjumi i pakët. Studimi përfshiu 54,269 meshkuj dhe femra më të vjetra se 45 vjet. Të gjithë pjesëmarrësit ishin të obliguar të regjistrojnë se sa orë gjumë […]

Read More