Fil Najt, miliarderi dhe themeluesi i kompanisë së pajisjeve sportive Nike, të gjithë i thanë se nuk do t’ia dilte.

Fil Najt, përkundër komenteve, megjithatë menaxhoi, kështu që kjo kompani sot është një nga më të suksesshmet në fushën e prodhimit të pajisjeve sportive.

Në një nga intervistat e tij, Najt përshkroi udhëtimin e transformimit të Nike nga një kompani e vogël në një kompani prej 140 miliardë dollarësh. Siç tha ai atëherë, shumë dyshuan në aftësinë e tij për të pasur sukses.

“Shumë njerëz më thanë se ata mendonin se nuk do t’ia dilja,” tha Najt.

Ai gjithmonë e dinte se mund të dështonte, por qëndrimi i tij optimist e ndihmoi të ngulmonte. Ndërtimi i Nike ishte argëtimi më i madh që ka bërë ndonjëherë pretendon ai. Skuadra e tij kishte një objektiv dhe besonte se do t’ia dilte.

Gjatë rrugës duheshin kapërcyer shumë pengesa.

E dinim se mund të dështonim, thjesht nuk e kishim menduar se do të kishim sukses. Ne donim të bënim atë që po bënim dhe e donim njëri-tjetrin – tha ai.

Në vitin 1963, Najt bashkëthemeloi Nike, e quajtur atëherë Blue Ribbon Sports, me një investim 500 dollarë nga ish-trajneri i pistës Bill Bowerman.

Shitjen e parë e bëri duke shkuar në takime dhe duke shitur atlete nga bagazhi i makinës së tij. Sot situata është e tillë: Forbes vlerësoi pasurinë e tij në 23.9 miliardë dollarë.

Siç tha Najt, fillimi i një biznesi sot është shumë ndryshe nga ai në vitet 1960. Kur nisi biznesin, i tha motrës së tij 20-vjeçare që të shkonte në zyrë për një licencë pune. Nuk kishte kontabilistë apo avokatë të përfshirë.

“Ai nuk dinte asgjë …”

Një herë në një intervistë për të promovuar librin e tij “ Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike”, Najt u ul me David Rubinstein, i cili shpjegoi se sa përvojë kishte Najt kur themeloi kompaninë në 1962:

Ai nuk dinte asgjë për dizajnin e këpucëve, nuk dinte shumë për menaxhimin dhe nuk kishte para – i tha Rubinstein.

Pavarësisht mungesës së njohurive dhe përvojës së tij, Najt zbuloi disa detaje kyçe rreth fillimeve të Nike dhe se si ajo u ngrit më vonë në lartësi të paimagjinueshme.

Ne përfituam nga “bumi” rreth vrapimit, më vonë ecjes më  të shpejtë, i cili përfundimisht u shndërrua në “bum” të fitnesit … dhe fituam nga të gjitha – kujton Najt.

Aftësia e Najtit dhe ekipit të tij për të vlerësuar dhe për t’iu përgjigjur kërkesave të tregut i ndihmoi ata të mbulonin çdo boshllëk dhe joefikasitet.

Kur u pyet se çfarë aftësie e ndihmoi atë, edhe pse ai nuk dinte pothuajse asgjë për biznesin, Najt u përgjigj: Nëse do të më duhej të veçoja një gjë, do të ishte aftësia ime për të gjykuar njerëzit.

Interesi për sipërmarrjen ka rënë

Megjithatë, në disa mënyra, Najt mendon se fillimi i një biznesi sot mund të jetë shumë më i lehtë. Siç thotë ai, në procesin e krijimit të kompanisë, ai kishte luftuar me paratë, të cilat nuk ishte e lehtë për t’u marrë. Sot është shumë më e lehtë për të krijuar kapital për shkak të bankave dhe kredive.

Megjithatë, ai është i shqetësuar se interesi për sipërmarrjen është zbehur.

Mendoj se ka një rënie të frymës sipërmarrëse. Por çdo gjë ka një cikël. Kështu që unë jam optimist se cikli këtu do të kthehet në të ardhmen – beson sipërmarrësi.

Najt u frymëzua nga shpirti sipërmarrës dhe vendosmëria e atletit olimpik Stiv Prefontejn, i cili gjithashtu u stërvit me Bauerman  dhe u bë një nga konkurrentët më të famshëm të Amerikës në atletikë  në vitet 1970.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

About Author