Një përvojë që ndryshon karrierën si pacient me kancer motivoi një studiues që të hartonte imunoterapi më të fuqishme.

Për Christian Hinrichs, një onkolog që drejton divizionin e imunoterapisë së kancerit në Institutin e Kancerit Rutgers, kërkimi për trajtime efektive është më shumë se thjesht një pyetje interesante shkencore – është një pyetje personale. Lufta e tij me kancerin më shumë se një dekadë më parë e bëri atë të vetëdijshëm se sa e rëndësishme është gjetja e terapive që eliminojnë plotësisht tumoret, duke e drejtuar kërkimin e tij drejt inxhinierisë së qelizave të pacientëve për të gjetur dhe vrarë qelizat e kancerit dhe kryerjen e sprovave klinike për t’i sjellë këto trajtime në praktikë.

“Fillimisht u trajnova si kirurg i përgjithshëm, por pasi mbarova trajnimin tim, njoha kufizimet e kirurgjisë, veçanërisht në mjedisin e kancerit të avancuar, kështu që fillova të kryej kërkime mbi imunologjinë e tumorit. Por kërkimi im nuk ishte aq i zbatueshëm klinikisht sa doja të ishte sepse nuk trajtonte llojet e kancerit që trajtoheshin në klinikë ku mund të kishte ndikimin më të madh. Ishte gjatë asaj periudhe që u diagnostikova me kancer dhe në fund humba një sy.” – theksoi ai.

“Kur humbet një sy dhe je kirurg, kjo të ndryshon karrierën. Unë nuk përfaqësoj domosdoshmërisht të gjithë njerëzit që përballen me kancerin, por nga këndvështrimi im, nëse kanceri im kthehet, do të jetë fatal. Pra, kur mendoj në lidhje me llojin e trajtimit që dua, nuk jam i interesuar për një trajtim që ngadalëson kancerin. Unë dua një trajtim që do të shërojë kancerin. Mendoj se kjo ka formësuar kërkimin tim. Të gjitha trajtimet që po I zhvilloj tani synojnë ti eliminonjë kanceret, jo thjesht  ti ngadalësojnë apo ndryshojnë rrjedhën e tyre natyrale.” – shtoi ai.

Çfarë terapie po zhvillon tani?

“Është interesante se një nga pacientët që mori terapi TIL kishte kancer metastatik të qafës së mitrës dhe i gjithë kanceri i saj u largua. Ajo tani është më shumë se tetë vjet pa kancer dhe doli që rreth dy të tretat e qelizave që i dhamë synonin të njëjtin antigjen përmes të njëjtit receptor të qelizave T. Rezulton se antigjeni që synohet quhet KK-LC-1 dhe zakonisht shprehet nga kanceri i stomakut, i mushkërive, i gjirit dhe i qafës së mitrës. Ne jemi duke u përgatitur për të bërë një provë klinike që synon atë antigjen në ato kancere duke përdorur receptorin e saktë të qelizave T që morëm nga ky pacient i cili kishte një përgjigje të plotë ndaj terapisë. Është një shembull i vërtetë i hulumtimit nga stol në shtrat dhe se si një pacient që merr pjesë në kërkime mund të ndihmojë pacientët e tjerë që janë në gjendje të bëjnë” – deklaroi onkologu.

Kanceri momentalisht është ndër armiqtë më të mëdhenjë të njerzimit dhe me këtë zbulim revolucionar bota e mjeksisë do të përparonte dhe njerzimi do të përjetonte një paqe të jashtëzakonshme.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author