Engineered Arts, një projektues dhe prodhues i robotëve humanoidë me bazë në Mbretërinë e Bashkuar, së fundmi tregoi një nga krijimet e saj më të gjalla në një video të postuar në YouTube. Roboti, i quajtur Ameca, shfaqet duke bërë një sërë shprehjesh të fytyrës tepër të ngjashme me njeriun.

Në fillim të videos, Ameca duket se “zgjohet”, pasi fytyra e saj përcjell një përzierje konfuzioni dhe zhgënjimi kur hap sytë. Por kur Ameca fillon të shikojë duart dhe krahët e saj, roboti hap gojën dhe ngre vetullat në atë që duket si habi. Fundi i videos tregon Ameca duke buzëqeshur dhe duke mbajtur një dorë përshëndetëse drejt shikuesit – nëse kështu doni ta interpretoni atë gjest.

Me gjasë nuk do ta shohim Amekën duke ecur dhe duke folur mes nesh së shpejti. Engineered Arts thotë se roboti aktualisht nuk është në gjendje të ecë, megjithëse dëshiron t’i japë atij këtë aftësi në një moment. Sa i përket faktit nëse Ameca operon duke përdorur AI, Engineered Arts shpjegon se aftësitë e AI ia lë në dorë zhvilluesve – ai thjesht trajton trupat ultra-realistë.

Nëse Ameca nuk ju tërheq mjaftueshëm, Engineered Arts zhvilloi gjithashtu një tjetër robot realist, të quajtur Mesmer. Kompania thotë se ka përdorur skanime 3D të njerëzve aktualë për t’i dhënë robotit strukturën e saktë të kockave, strukturën e lëkurës dhe shprehjet reale të fytyrës. Në një video të postuar vetëm disa ditë pas vitrinës së Ameca-s, Mesmer bën një sërë shprehjesh që duken edhe më bindëse, duke qenë se ky bot ka lëkurë dhe tipare të fytyrës më të gjalla sesa Ameca për momentin.

Meqenëse Engineered Arts fokusohet në krijimin e robotëve humanoidë për argëtim, Ameca dhe Mesmer ka të ngjarë të jenë qendra e vëmendjes në vende dhe ngjarje, në vend të robotëve të krijuar për të bërë një punë specifike ose për të marrë përsipër të gjithë njerëzimin. Nëse dëshironi ta shihni Ameca-n në jetën reale, Engineered Arts thotë se do të shfaqet në CES( The Consumer Electronics Show) 2022 në janar.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author