Sasia e dritës së diellit të cilën Toka e reflekton në hapësirë – e matur me shkëlqimin e zbehtë të parë në pjesët e errëta të fytyrës së hënës – është zvogëluar në mënyrë të konsiderueshme vitet e fundit.

Planeti ynë, mesatarisht, zakonisht pasqyron rreth 30 përqind të dritës së diellit që shkëlqen mbi të. Por një analizë e re forcon studimet e mëparshme që sugjerojnë se reflektimi i Tokës ka rënë vitet e fundit, thotë Philip Goode, një astrofizikant në Observatorin Diellor Big Bear në Kaliforni. Nga viti 1998 deri në 2017, reflektimi i Tokës ra rreth 0.5 përqind, raportoi ekipi në Letrat e Kërkimeve Gjeofizike të 8 Shtatorit.

Duke përdorur instrumente, Goode dhe kolegët e tij matën shkëlqimin e tokës- dritën që reflekton jashtë planetit tonë, deri në hënë dhe pastaj përsëri në Tokë-nga viti 1998 deri në vitin 2017. Sepse drita e tokës matet më lehtë kur hëna është e hollë gjysmëhënës dhe moti është i qartë. Ekipi mblodhi vetëm 801 pikë të dhënash gjatë atyre 20 viteve, raportojnë Goode dhe kolegët e tij.

Pjesa më e madhe e rënies së reflektimit ndodhi gjatë tre viteve të fundit të periudhës dy-dekadëshe që ekipi studioi, thotë Goode. Analizat e mëparshme të të dhënave satelitore, vërejnë ai dhe kolegët e tij, lënë të kuptohet se rënia e reflektimit vjen nga temperaturat më të ngrohta përgjatë brigjeve të Paqësorit në Amerikën e Veriut dhe Jugut, të cilat nga ana e tyre reduktuan mbulimin e reve me lartësi të ulët dhe ekspozuan pjesën themelore, shumë më të errët dhe më pak dete reflektuese.

“Pavarësisht nëse ky është një trend afatgjatë [në reflektimin e Tokës] ende nuk do të shihet,” thotë Edward Schwieterman, një shkencëtar planetar në Universitetin e Kalifornisë, Riverside, i cili nuk ishte i përfshirë në analizën e re. “Kjo forcon argumentin për mbledhjen e më shumë të dhënave,” thotë ai.

Ulja e vranësirave mbi Paqësorin lindor nuk është e vetmja gjë që zvogëlon reflektimin e Tokës, thotë Shiv Priyam Raghuraman, një shkencëtar atmosferik në Universitetin Princeton. Shumë studime tregojnë për një rënie afatgjatë të akullit të detit (veçanërisht në Arktik), akullit në tokë dhe ndotësve të vegjël të quajtur aerosole-të gjitha këto shpërndajnë rrezet e diellit përsëri në hapësirë për të ftohur Tokën.

Me rënien e mbulesës së akullit, Toka po thith më shumë rrezatim. Rrezatimi shtesë i përthithur nga Toka në dekadat e fundit shkon drejt ngrohjes së oqeaneve dhe shkrirjes së akullit, gjë që mund të kontribuojë në ngrohjen edhe më të madhe, thotë Schwieterman.

Goode dhe kolegët e tij, vlerësojnë se rënia e reflektimit të Tokës nga viti 1998 deri në vitin 2017 do të thotë që çdo metër katror i sipërfaqes së planetit tonë po thith, mesatarisht, një 0.5 vat shtesë të energjisë. Kjo do të thotë se rënia e reflektimit të Tokës, gjatë asaj periudhe 20-vjeçare, pothuajse dyfishoi efektin e ngrohjes që përjetoi planeti ynë.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author