Superheronjtë profesionistë mund të gjejnë shpejt zgjidhje për pengesat, të tjerët mund të parashikojnë të ardhmen, ndërsa disa mund të praktikojnë edhe kontrollin e mendjes.

Këtu është një listë e shkurtër e këtyre aftësive të jashtëzakonshme, dhe më e rëndësishmja, si t’i identifikoni ato kur intervistoni anëtarët ose shefat e rinj të mundshëm të ekipit, shkruan Fast Company.

“I gjithëditur” – kurioziteti natyror është një nga superfuqitë

Njerëzit ose kanë një kuriozitet të natyrshëm që nga fëmijëria e hershme (ndoshta të lindur me të) ose nuk e posedojnë atë. Nuk është diçka që mund të mësohet. Këta njerëz janë të shtyrë nga një “uri” për të mësuar gjithmonë fakte të reja, njohuri, perspektiva, metoda, opsione, etj.

Të gjithë kemi takuar një nga ata njerëz natyrshëm kureshtarë që bëjnë lehtësisht pyetje hetuese. Ata mbledhin, ruajnë dhe përdorin informacione. Ata dëgjojnë më mirë se të tjerët dhe nuk marrin asgjë si të mirëqenë. Ata jo vetëm që kërkojnë përmbajtje të re, por kuptojnë në mënyrë intuitive kontekstin e informacionit. Ata i dinë dhe i kanë përgjigjet, por mbeten të hapur për perspektiva të reja. Nxënësit e përjetshëm  që  mbajnë një mentalitet të zhvillimit janë natyrshëm kureshtarë.

Ka disa mënyra për të zbuluar kuriozitetin e natyrshëm dhe shkathtësinë e dikujt për të mësuar. Së pari, nëse ata bëjnë po aq pyetje sa ju, merreni si një shenjë e mirë. Nuk është vetëm numri i pyetjeve që ka rëndësi, por edhe natyra e atyre pyetjeve.

Si ta dini nëse ata kanë aftësinë të marrin atë që mësojnë dhe ta përdorin atë për të rritur vlerën e tyre për kompaninë? Provoni të luani role. Bëjuni atyre një pyetje komplekse në një fushë brenda fushës së tyre të praktikës për të cilën shpresoni se do të dinë, për një temë që lidhet me kompaninë tuaj, përvojën e tyre të punës ose rolin.

Ka shumë mundësi që një person me kuriozitet natyral të bëjë një punë të mirë, por zakonisht do të lërë shumë hapësirë ​​për përmirësim.

Kur të mbarojnë, thuajuni se e  bënë mirë, por jepini komente për ta përmirësuar. Më pas shikoni se si reagojnë. A janë ata mirënjohës për reagimet? Nëse po, ata kënaqen duke mësuar.

Si provë përfundimtare, thuajuni që ta përsërisin ushtrimin pas reagimit. Do të zbuloni shpejt nëse ata ju dëgjuan vërtet dhe ishin në gjendje të merrnin komentet tuaja dhe ta zbatonin atë në praktikë. Tani, kjo është shkathtësia e të mësuarit në këtë moment.

“Të shohësh të ardhmen” – të menduarit strategjik

Askush nuk mund ta parashikojë sigurt  të ardhmen, por disa njerëz duket se bëjnë shumë më pak gabime se të tjerët. Mendimtarët strategjikë shikojnë vazhdimisht skenarë të ndryshëm dhe vlerësojnë në mënyrë intuitive probabilitetet në atë mënyrë që të bëhet shumë më e lehtë për të marrë vendime që do të çojnë në sukses më të madh.

Të mendosh se si të arrish nga vendi ku është biznesi sot në vendin ku dëshiron të jetë në të ardhmen, kërkon që një udhëheqës të jetë një strateg i mirë. Dikush mund të thotë se kurioziteti i natyrshëm është një parakusht për këtë aftësi, por se të menduarit strategjik është aftësia për të përdorur përvojën dhe informacionin në një mënyrë që lejon dikë të hartojë një rrugë drejt suksesit.

Një nga mënyrat më efektive për të vlerësuar praninë e kësaj superfuqie të veçantë dhe për ta vënë atë në provë është t’i jepni kandidatit mundësinë për të zgjidhur një problem real. Ju mund ta bëni këtë gjatë intervistës dhe/ose t’i bëni ata të bëjnë një ushtrim në shtëpi ose një prezantim.

Empatia – të shohësh me sytë e të tjerëve

Aftësia për të parë botën përmes syve të një personi tjetër duket e mbinatyrshme, por është pjesë e gjendjes njerëzore. Megjithatë, disa prej nesh e bëjnë atë më mirë se të tjerët dhe dinë ta përdorin këtë aftësi në dobi të punës, vetes dhe personit tjetër.

Empatia lejon një person të ecë përkohësisht me këpucët e tjetrit. Njerëzit me këtë superfuqi i përshtatin veprimet, mesazhet, sjelljen dhe stilin e tyre në një mënyrë që është më e pranueshme për ata me të cilët ndërveprojnë. Ata i bëjnë të tjerët të ndihen më të relaksuar, më të rehatshëm dhe të besueshëm.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

About Author