Vitamina B1 ( thiamin )
Tiamina që shumë më vonë u riemërua si vitamina B1, është një prej vitaminave e para për nga zbulimi, që bën pjes në grupin e derivateve të vitaminës B. Vitamina B1 është një pjesë vitale e procesit kompleks që konverton ushqimin në energji. Edhe pse vitamina B1 ka rolin e njejtë në çdo qelizë që i takon organizmit të njeriut, deficiti i vitaminës tenton të ndikoj edhe në sistemin nervor. Hulumtuesit vazhdojnë për të hetuar shumë komponime dhe derivative që përmbajnë thiamine, por funksionet e të cilit ende nuk dihen. Thiamine mund të gjendet në ushqime të tilla si fasule, shalqi, etj
Vitamina B2 ( riboflavin )
Trupi ynë krijon energji pjesërisht duke hequr elektrone nga karbohidratet, proteinat dhe yndyrnat. e fragmentuara. Riboflavini ndihmon për të hequr këto elektronet dhe ndihmon qelizat tuaja për të marrë vitamina të tjera. Së bashku me vitaminat tjera B, riboflavin është shtuar shpesh edhe tek mielli i bardhë për të zëvendësuar materiet ushqyese që humbin gjatë përpunimit. Riboflavin gjendet në vezë, qumësht, perimet jeshile, miell etj.
Vitamin B3 ( niacin )
Funksioni i niacinit është i ngjashëm me riboflavinin, ajo ndihmon për të hequr elektrone gjatë humbjes së karbohidrateve, yndyrave dhe proteinave për trupin tuaj për të krijuar energji. Gjithashtu, niacin ndihmon në krijimin e hormoneve dhe ndihmon në riparimin e ADN-së. Kjo vitaminë është quajtur fillimisht pelagër-faktor preventive ose vitaminë PP, sepse mungesa e saj shkakton sëmundje të lëkurës të quajtur pelagër. Kjo vitaminë është një shtesë e zakonshme në miell të bardhë. Niacin mund të gjenden në mish, kërpudha dhe kafe.
Përmblodhi dhe përshtati
STUDENTET.MK