Kërkimet kanë zbuluar se Toka ndryshk Hënën. Arsyet më të dukshme për këtë mendohet të jenë oksigjeni i transportuar nga Toka në Hënë ose kontakti i molekulave të ujit në sipërfaqen e Hënës me grimcat e pluhurit.

Në studimet e tyre, shkencëtarët zbuluan se Toka bën që disa pjesë të Hënës të ndryshken.

Artikulli, bazuar në të dhënat nga anija kozmike orbitale e Organizatës së Hulumtimit Hapësinor të Indisë Chandrayaan-1 Lunar, thotë se Hëna ka një përbërje krejt të ndryshme krahasuar me pjesët e tjera polare.

Studiuesi Shuai Li në Universitetin e Hawait, duke studiuar dritën e reflektuar nga polet hënore, zbuloi gjurmën spektrale të hematitit.

Hematiti është një formë e oksidit të hekurit që zakonisht njihet si ndryshku. Sidoqoftë, elementi i hekurit ka nevojë për oksigjen në mënyrë që të ndryshket. Këtu fillon pjesa interesante. Sepse me sa dimë, nuk ka oksigjen në Hënë.

“Është një situatë mjaft konfuze”, tha Li në një deklaratë. Hëna nuk është një mjedis i përshtatshëm për formimin e hematitit “. tha

Duke hetuar shkakun e kësaj situate interesante, Li kontaktoi NASA Jet Propulsion Laborator (JPL).

Abigail Fraeman, një nga shkencëtarët në JPL, tha: «Kur dëgjova për herë të parë, absolutisht nuk mund ta besoja. Nën kushtet aktuale në hënë, hematiti nuk duhet të ekzistojë “. tha

Si e ndryshk Toka Hënën?

Studiuesit parashtruan 3 shpjegime të ndryshme për praninë e ndryshkut në Hënë.

Edhe nëse nuk ka atmosferë në Hënë, ka shumë pak oksigjen në Hënë për shkak të fushës magnetike të Tokës. Oksigjeni mund të udhëtojë 385,000 km drejt Hënës përmes kësaj fushe magnetike përmes bishtit magnetik.

Kjo shpjegon pse sasia e hematitit e zbuluar në hulumtim është më e lartë në sipërfaqen përballë Tokës.

Një arsye tjetër është se distanca midis Hënës dhe Tokës ishte shumë e vogël miliarda vjet më parë. Kur hëna ishte afër Tokës, ajo gjithashtu spikati midis mundësive.

Një arsye tjetër është sasia e hidrogjenit në Hënë. Siç dihet, si Hëna dhe Toka janë rregullisht të ekspozuar ndaj erërave diellore dhe bombardimeve të hidrogjenit. Toka është e mbrojtur nga kjo falë fushës së saj magnetike. Por nuk ka një mbrojtje të tillë në hënë.

Përveç fushës magnetike të Tokës që mbart oksigjen në Hënë, ajo bllokon pothuajse të gjithë erën diellore në Hënë gjatë periudhave të hënës së plotë. Kjo ngjarje krijon një mjedis të përshtatshëm për formimin e ndryshkut gjatë ciklit hënor.

Fusha Magnetike e Tokës Bart oksigjen në Hënë

Sipas Li, ai sugjeron që grimcat e pluhurit që vijnë në Hënë vazhdimisht mund të lëshojnë këto molekula uji, dhe kjo mund të reagojë me hekur dhe ta ngrohë atë për të shkaktuar oksidim.

Kjo shpjegon zbulimin e hematitit në pjesët e largëta të kratereve hënore. Sidoqoftë, mënyra se si ky ujë ndërvepron me shkëmbin nuk është përcaktuar ende, dhe kërkimet vazhdojnë të gjejnë përgjigjen.

Ky lloj studimi mund të ndihmojë në shpjegimin pse hematiti formohet në trupat qiellorë jo-ajrorë.

“Ky ndryshk në objektet pa ajër mund të shkaktohet nga sasi të vogla uji dhe grimcash pluhuri që e godasin atë,” tha Fraeman, një shkencëtar në JPL.

Studimi do të botohet në Science Advances.

Përktheu dhe përshtati:

STUDENTET.MK

Burimi: Indepedent

About Author