Skleroza multiple (MS) është një sëmundje kronike që përfshin sistemin nervor qendror (SNQ). Sistemi imunitar sulmon mielinën, e cila është shtresa mbrojtëse rreth fijeve nervore.

Kjo shkakton inflamacion ose lezione. Kjo gjendje e vështirëson trurin që të dërgojë sinjale në pjesë të tjera të trupit.

Cilat janë simptomat e sklerozës multiple?

Njerëzit me sklerozë multiple përjetojnë një gamë të gjerë të simptomave. Për shkak të natyrës së sëmundjes, simptomat mund të ndryshojnë shumë nga personi në person.
Ata gjithashtu mund të ndryshojnë në ashpërsi nga viti në vit, muaj në muaj, madje edhe ditë për ditë.
Dy nga simptomat më të zakonshme janë lodhja dhe vështirësia në ecje.

Lodhja
Rreth 80% e njerëzve raportojnë se kanë lodhje. Lodhja ndikon në aftësinë tuaj për të punuar dhe kryer detyra të përditshme.

Vështirësia në të ecur
Vështirësia në ecje mund të ndodhë me MS për një numër arsyesh: Mpirje të këmbëve, vështirësi në balancimin, dobësia e muskujve, vështirësi me shikimin

Simptoma të tjera
Simptoma të tjera mjaft të zakonshme përfshijnë: dhimbje akute ose kronike, dridhje, përqendrim i ulët, kujtesë e dobët, vështirësi në gjetjes së fjalëve. Gjendja gjithashtu mund të çojë në çrregullime të të folurit.

Si diagnostikohet skleroza multiple?

Mjeku do të duhet të kryejë një provim neurologjik, të kërkojë një histori klinike dhe të urdhërojë një sërë testesh të tjera për të përcaktuar nëse keni MS.

Testimi diagnostik mund të përfshijë:
Rezonanca magnetike (MRI) – Përdorimi i një ngjyre kontrasti mundëson që mjeku të zbulojë lezione aktive dhe joaktive në të gjithë trurin dhe palcën kurrizore.

Tomografia e koherencës optike (OCT) – është një test që bën një pamje të shtresave nervore në pjesën e pasme të syrit dhe mund të vlerësojë hollimin e nervit optik.

Testet e gjakut – Mjekët urdhërojnë teste të gjakut për të ndihmuar në eliminimin e gjendjeve të tjera me simptoma të ngjashme.

Test i potencialeve të evokuara vizuale (VEP) – Ky test kërkon stimulimin e rrugëve nervore për të analizuar aktivitetin elektrik në trurin tuaj. Në të kaluarën, testet e mundshme dëgjimore dhe provokuese të ndjeshmërisë së trurit ishin përdorur gjithashtu për të diagnostikuar MS.
Një diagnozë e MS kërkon prova të demielizimit që ndodhin në kohë të ndryshme në më shumë se një zonë të trurit tuaj, palcës kurrizore ose nervave optikë.

Përmblodhi dhe përshtati:
STUDENTET.MK

About Author