Ndonëse të kuptuarit të saktë të migrenës mund të duket i vështirë, Amaal Starling, një neurolog në klinikën Mayo, ju udhëzon përmes fakteve, pyetjeve dhe përgjigjeve për t’ju ndihmuar të kuptoni më mirë këtë gjendje shëndetësore.

Një migrenë është një dhimbje koke që mund të shkaktojë dhimbje të forta pulsuese ose një ndjesi pulsi, zakonisht në njërën anë të kokës. Shpesh shoqërohet me nauze, të vjella dhe ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës dhe zërit. Sulmet e migrenës mund të zgjasin me orë deri në ditë dhe dhimbja mund të jetë aq e keqe sa të ndërhyjë në aktivitetet tuaja të përditshme.

Për disa njerëz, një simptomë paralajmëruese e njohur si ‘aura’ shfaqet para ose gjatë dhimbjes së kokës e cila mund të përfshijë shqetësime vizuale, si ndezje dhe shfaqje të dritës ose pika të verbëra në shikim. Pos saj mund të shoqërohen me shqetësime të tjera, të tilla si ndjesi sikur shpimi gjilpërash në njërën anë të fytyrës ose në një krah ose këmbë dhe vështirësi në të folur.

Medikamentet mund të ndihmojnë në parandalimin e disa migrenave dhe t’i bëjnë ato më pak të dhimbshme. Ilaçet e duhura, të kombinuara me ndryshimet e stilit të jetesës, mund të ndihmojnë.

SIMPTOMAT

Migrena, e cila prek fëmijët dhe adoleshentët, si dhe të rriturit, mund të përparojë në katër faza: prodrome, aura, sulm dhe post-drome. Jo të gjithë ata që kanë migrenë i kalojnë të gjitha fazat.

 1. Prodromi

Një ose dy ditë para migrenës, mund të vëreni ndryshime delikate që paralajmërojnë për një migrenë të ardhshme, duke përfshirë:

 • Kapsllëk.
 • Humori ndryshon, nga depresioni në eufori.
 • Dëshira për ushqim.
 • Ngurtësia e qafës.
 • Urinim më i shpeshtë.
 • Mbajtja e lëngjeve.
 • Hapja e shpeshtë e gojës.
 1. Aura

Për disa njerëz, aura mund të ndodhë para ose gjatë migrenës. Aurat janë simptoma të kthyeshme të sistemit nervor. Zakonisht ato janë vizuale, por mund të përfshijnë edhe shqetësime të tjera. Çdo simptomë zakonisht fillon gradualisht, rritet për disa minuta dhe mund të zgjasë deri në 60 minuta.

Shembuj të aurave të migrenës përfshijnë:

 • Dukuritë vizuale, të tilla si shikimi i formave të ndryshme, njollave të ndritshme ose ndezjet e dritës.
 • Humbja e shikimit.
 • Ndjesitë e kunjave dhe gjilpërave në një krah ose këmbë.
 • Dobësi ose mpirje në fytyrë ose në njërën anë të trupit.
 • Vështirësi në të folur.
 1. Sulmi

Një migrenë zakonisht zgjat nga 4 deri në 72 orë nëse nuk trajtohet. Kohëzgjatja e migrenave ndryshon nga personi në person. Migrena mund të ndodhë rrallë ose të godasë disa herë në muaj.

Gjatë një migrene, mund të keni:

 • Dhimbje zakonisht në njërën anë të kokës, por shpesh në të dyja anët.
 • Dhimbje që pulson.
 • Ndjeshmëria ndaj dritës, zërit dhe nganjëherë erës dhe prekjes.
 • Nauze dhe të vjella.
 1. Post-drome

Pas një sulmi të migrenës, mund të ndiheni të rraskapitur, të hutuar deri në një ditë. Ndërsa disa njerëz raportojnë se ndihen të gëzuar. Lëvizja e papritur e kokës mund të sjellë përsëri dhimbjen për një kohë të shkurtër.

KUR TË SHIHNI NJË MJEK

Migrena shpesh është e padiagnostikuar dhe e patrajtuar. Nëse keni rregullisht shenja dhe simptoma të migrenës, mbani një shënim të sulmeve tuaja dhe se si i keni trajtuar ato. Pastaj lini një takim me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të diskutuar dhimbjet tuaja të kokës.

Edhe nëse keni një histori dhimbje koke, vizitoni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse lloji I kokëdhimbjes ndryshon papritmas dhe shfaqet ndryshe nga ai zakonshmi

Shikoni menjëherë ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor ose shkoni në dhomën e urgjencës nëse keni ndonjë nga shenjat dhe simptomat e mëposhtme, të cilat mund të tregojnë një problem më serioz mjekësor:

 • Një dhimbje koke e papritur, e fortë si një bubullimë.
 • Dhimbje koke me ethe, qafë të ngurtësuar, konfuzion, kriza, vizion të dyfishtë, mpirje ose dobësi në çdo pjesë të trupit, që mund të jetë shenjë e një sulmi në tru.
 • Dhimbje koke pas një dëmtimi në kokë.
 • Një dhimbje koke kronike që përkeqësohet pas kollitjes, sforcimit, tendosjes ose lëvizjes së papritur.
 • Dhimbje e re që shfaqet pas moshës 50 vjeçare.

SHKAQET

Megjithëse shkaqet e migrenës nuk janë kuptuar plotësisht, gjenetika dhe faktorët mjedisorë duket se luajnë një rol.

Mund të përfshihen ndryshimet në trungun e trurit dhe ndërveprimet e tij me nervin trigeminal, një rrugë kryesore dhimbjeje. Supozohet që paraqitet si pasoj e çekuilibrimit të disa kimikateve e trurit – duke përfshirë serotoninën, e cila ndihmon në rregullimin e dhimbjes në sistemin tuaj nervor.

Studiuesit po studiojnë rolin e serotoninës në shfaqjen e migrenës. Neurotransmetues të tjerë luajnë një rol në dhimbjen e migrenës, duke përfshirë peptidin e lidhur me gjenet e kalcitoninës (CGRP).

SHKASET E MIGRENËS

Ka një numër të madh shkaktarësh të migrenës, duke përfshirë:

 • Ndryshimet hormonale tek femrat. Luhatjet e nivelit të estrogjenit, të tilla si para ose gjatë periudhave të menstruacioneve, shtatzënisë dhe menopauzës, duket se shkaktojnë dhimbje koke te shumë gra.
 • Medikamentet hormonale, të tilla si kontraceptivët oralë, gjithashtu mund të përkeqësojnë migrenën. Megjithatë, disa gra zbulojnë se migrena e tyre ndodh më rrallë kur marrin këto ilaçe.
 • Pije. Këto përfshijnë alkoolin, veçanërisht verën, dhe shumë kafeinë, siç është kafeja.
 • Stresi. Stresi në punë ose në shtëpi mund të shkaktojë migrenë.
 • Stimujt ndijor. Dritat e ndezura ose ndezëse mund të shkaktojnë migrenë, ashtu si tingujt e lartë. Erërat e forta – të tilla si parfumi, holluesi i bojës, tymi – shkaktojnë migrenë te disa njerëz.
 • Ndryshimet e gjumit. Mungesa e gjumit ose gjumi i tepërt mund të shkaktojë migrenë te disa njerëz.
 • Sforcim fizik. Sforcimet intensive fizike, duke përfshirë aktivitetin seksual, mund të provokojnë migrenë.
 • Ndryshimet e motit. Një ndryshim i motit ose ndryshim ne presionin barometrik mund të shkaktojë një migrenë.
 • Medikamente. Kontraceptivët oralë dhe vazodilatatorët, si nitroglicerina, mund të përkeqësojnë migrenën.
 • Ushqimet. Djathërat e vjetëruar dhe ushqimet e kripura dhe të përpunuara mund të shkaktojnë migrenë.
 • Aditivët e ushqimit. Këto përfshijnë ëmbëlsuesin aspartame dhe konservuesin monosodium glutamate (MSG), që gjenden në shumë ushqime.

FAKTORET E RREZIKUT

Disa faktorë ju bëjnë më të prirur për të pasur migrenë, duke përfshirë:

 • Historia familjare. Nëse keni një anëtar të familjes me migrenë, atëherë keni një shans të mirë për të vuajtur edhe ju nga ajo.
 • Mosha. Migrena mund të fillojë në çdo moshë, megjithëse e para shpesh ndodh gjatë adoleshencës. Migrena ka tendencë të arrijë kulmin gjatë të 30-ave dhe gradualisht bëhet më pak e rëndë dhe më e rrallë në dekadat në vijim.
 • Seksi. Gratë kanë tre herë më shumë gjasa se meshkujt të kenë migrenë.
 • Ndryshimet hormonale. Për gratë që kanë migrenë, dhimbjet e kokës mund të fillojnë pak para ose menjëherë pas fillimit të menstruacioneve. Ato gjithashtu mund të ndryshojnë gjatë shtatzënisë ose menopauzës. Migrena në përgjithësi përmirësohet pas menopauzës.

KOMPLIKIMET

Marrja e qetësuesve shumë shpesh mund të shkaktojë dhimbje koke serioze nga përdorimi i tepërt i ilaçeve. Rreziku duket të jetë më i lartë me kombinimet e aspirinës, acetaminofenit (Tylenol, të tjerëve) dhe kafeinës. Dhimbjet e kokës nga përdorimi i tepërt mund të shfaqen gjithashtu nëse merrni aspirinë ose ibuprofen (Advil, Motrin IB, të tjerë) për më shumë se 14 ditë në muaj ose triptan, sumatriptan (Imitrex, Tosymra) ose rizatriptan (Maxalt) për më shumë se nëntë ditë në muaj. Dhimbjet e kokës nga përdorimi i tepërt i barnave ndodhin kur medikamentet ndalojnë lehtësimin e dhimbjes dhe fillojnë të shkaktojnë dhimbje koke.

DIAGNOZA

Nëse keni migrenë ose një histori familjare të migrenës, një specialist i trajnuar në trajtimin e dhimbjeve të kokës, i njohur si neurolog, ka të ngjarë të diagnostikojë migrenën bazuar në historinë tuaj mjekësore, simptomat dhe një ekzaminim fizik dhe neurologjik.

Nëse gjendja juaj është e pazakontë, komplekse ose befas bëhet e rëndë, mjeku juaj mundë të propozoj bërjen e disa testeve për të përjashtuar shkaqe të tjera për dhimbjen tuaj, që mund të përfshijnë:

 • Një skanim MRI. Një skanim përmes rezonancës magnetike (MRI) përdor një fushë magnetike të fuqishme dhe valë radio për të prodhuar imazhe të detajuara të trurit dhe enëve të gjakut. Skanimet MRI ndihmojnë në diagnostikimin e tumoreve, goditjeve në tru, gjakderdhjeve në tru, infeksioneve dhe sëmundjeve të tjera të trurit dhe sistemit nervor, të njohura si neurologjike.
 • Një skanim CT. Një tomografi e kompjuterizuar (CT) përdor një seri rrezesh X për të krijuar imazhe të hollësishme të trurit. Kjo ndihmon në diagnostikimin e tumoreve, infeksioneve, dëmtimit të trurit, gjakderdhjes në tru dhe problemeve të tjera të mundshme mjekësore që mund të shkaktojnë dhimbje koke.

MJEKIMI

Trajtimi i migrenës ka për qëllim ndalimin e simptomave dhe parandalimin e sulmeve të ardhshme.

Shumë ilaçe janë krijuar për të trajtuar migrenën. Medikamentet e përdorura për të luftuar migrenën ndahen në dy kategori të gjera:

 1. Medikamente që lehtësojnë dhimbjen. I njohur gjithashtu si trajtim akut ose abortiv, këto lloj ilaçesh merren gjatë sulmeve të migrenës dhe janë krijuar për të ndaluar simptomat.
 2. Medikamente parandaluese. Këto lloj ilaçesh merren rregullisht, shpesh çdo ditë, për të reduktuar ashpërsinë ose shpeshtësinë e migrenës.

Përzjedhja e llojit të trajtimit varet nga frekuenca dhe ashpërsia e dhimbjeve të kokës, nga shoqërimi i dhimbjeve me nauze, nga shkalla e pamundësisë për të jetuar që shkakton dhe kushte të tjera mjekësore që keni.

MEDIKAMENTE PËR LEHTËSIM

Medikamentet e përdorura për të lehtësuar dhimbjen e migrenës funksionojnë më mirë kur merren në shfajen e shenjës së parë të një sulmi migrene- sapo të fillojnë simptomat e migrenës. Medikamentet që mund të përdoren për ta trajtuar atë përfshijnë:

 • Qetësues dhimbjesh. Këta qetësues dhimbjesh pa recetë ose me recetë përfshijnë aspirinë ose ibuprofen (Advil, Motrin IB, të tjerë). Kur merren shumë gjatë, këto mund të shkaktojnë dhimbje koke nga përdorimi i tepërt i ilaçeve, dhe ndoshta ulçera dhe gjakderdhje në traktin gastrointestinal.
 • Medikamentet për lehtësimin e migrenës që kombinojnë kafeinën, aspirinë dhe acetaminofen (Excedrin Migraine) mund të jenë të dobishme, por zakonisht vetëm kundër dhimbjeve të lehta të migrenës.
 • Triptanët. Barnat me recetë si sumatriptani (Imitrex, Tosymra) dhe rizatriptani (Maxalt, Maxalt-MLT) përdoren për të trajtuar migrenën, sepse ato bllokojnë rrugët e dhimbjes në tru. Të marra si pilula, injeksione ose sprej nazal, ato mund të lehtësojnë shumë simptoma të migrenës. Ato mund të mos jenë të sigurta për ata që janë në rrezik të një goditjeje ose sulmi në zemër.
 • Dihidroergotaminë (Migranal, Trudhesa). I disponueshëm si një sprej nazal ose injeksion, ky ilaç është më efektiv kur merret menjëherë pas fillimit të simptomave të migrenës për migrenën që kanë tendencë të zgjasin më shumë se 24 orë. Efektet anësore mund të përfshijnë përkeqësimin e të vjellave dhe të përzierave të lidhura me migrenën. Njerëzit me sëmundje të arterieve koronare, presion të lartë të gjakut ose sëmundje të veshkave ose mëlçisë duhet të shmangin dihidroergotaminë.
 • Lasmiditan (Reyvow). Kjo tabletë orale më e re është miratuar për trajtimin e migrenës me ose pa aurë. Gjatë testimeve të saja, lasmiditan përmirësoi ndjeshëm dhimbjen e kokës. Lasmiditan mund të ketë një efekt qetësues dhe të shkaktojë marramendje, kështu që njerëzit që e marrin atë këshillohen të mos drejtojnë makinën ose të përdorin makineri për të paktën tetë orë.
 • Antagonistët e peptideve, të njohur si gepants. Ubrogepant (Ubrelvy) dhe rimegepant (Nurtec ODT) janë gepants orale të miratuara për trajtimin e migrenës tek të rriturit. Gjatë testimeve të barnave të tilla, ilaçet nga kjo klasë ishin efektive duke treguar një lehtësim të dhimbjes dy orë pas marrjes së tyre. Ato ishin gjithashtu efektive në trajtimin e simptomave të migrenës si nauze dhe ndjeshmëri ndaj dritës dhe zërit. Efektet anësore të zakonshme përfshijnë tharjen e gojës, të përzierat dhe përgjumjen e tepërt. Ubrogepant dhe rimegepant nuk duhet të merren me ilaçe të forta frenuese të CYP3A4, siç janë disa ilaçe që përdoren për trajtimin e kancerit.
 • Zavegepant intranazal (Zavzpret). Administrata e Ushqimit dhe Barnave miratoi së fundmi këtë sprej për hundët për të trajtuar migrenën. Zavegepant është një gepant dhe i vetmi ilaç kundër migrenës që vjen si sprej për hundët. Ajo sjell lehtësim të dhimbjes së migrenës brenda 15 minutave deri në 2 orë pas marrjes së një doze të vetme. Ilaçi vazhdon të veprojë deri në 48 orë. Gjithashtu mund të përmirësojë simptoma të tjera që lidhen me migrenën, të tilla si nauze dhe ndjeshmëri ndaj dritës dhe zërit. Efektet anësore të zakonshme të zavegepant përfshijnë një ndryshim në ndjenjën e shijes, parehati në hundë dhe acarim të fytit.
 • Medikamente opioide. Për njerëzit që nuk mund të marrin ilaçe të tjera kundër migrenës, ilaçet opioidë narkotikë mund të ndihmojnë. Për shkak se ato mund të shkaktojnë shumë varësi, ato zakonisht përdoren vetëm nëse asnjë trajtim tjetër nuk është efektiv.
 • Medikamente kundër të përzierave. Këto mund të ndihmojnë nëse migrena juaj me aurë shoqërohet me nauze dhe të vjella. Ilaçet kundër të përzierave përfshijnë klorpromazinë, metoklopramid (Gimoti, Reglan) ose proklorperazinë (Compro, Compazine). Këto zakonisht merren me ilaçe kundër dhimbjes.

Disa nga këto medikamente nuk janë të sigurta për t’u marrë gjatë shtatzënisë. Nëse jeni shtatzënë ose po përpiqeni të mbeteni shtatzënë, mos përdorni asnjë nga këto medikamente pa folur më parë me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor.

MEDIKAMENTE PREVENTIVE

Medikamentet mund të ndihmojnë në parandalimin e migrenave të shpeshta. Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor mund të rekomandojë medikamente parandaluese nëse keni dhimbje koke të shpeshta, të gjata ose të forta që nuk i përgjigjen mirë trajtimit.

Mjekimi parandalues synon të zvogëlojë frekuencën e paraqitjes së sulmeve të migrenës, sa të rënda janë sulmet dhe sa kohë zgjasin ato. Opsionet përfshijnë:

 • Medikamente për uljen e presionit të gjakut. Këtu përfshihen beta-bllokuesit si propranololi (Inderal, InnoPran, Hemangeol) dhe metoprololi (Lopressor). Bllokuesit e kanalit të kalciumit si verapamil (Verelan, Calan) mund të jenë të dobishëm në parandalimin e migrenës me aurë.
 • Ilaqet kundër depresionit. Një antidepresant triciklik, amitriptilina, mund të parandalojë migrenën. Për shkak të efekteve anësore të amitriptilinës, të tilla si përgjumja, në vend të tyre mund të përshkruhen antidepresantë të tjerë.
 • Medikamente kundër konvuzlionëve. Valproati dhe topiramati (Topamax, Qudexy, të tjerë) mund të ndihmojnë nëse keni migrenë më pak të shpeshta, por mund të shkaktojnë efekte anësore si marramendje, ndryshime në peshë, të përziera dhe më shumë. Këto barna nuk rekomandohen për gratë shtatzëna ose gratë që përpiqen të mbeten shtatzënë.
 • Injeksione botox. Injeksionet e onabotulinumtoxinA (Botox) rreth çdo 12 javë ndihmojnë në parandalimin e migrenës tek disa të rritur.
 • Peptidet e lidhura me gjenet e kalcitoninës (CGRP) antitrupa monoklonale. Erenumab-aooe (Aimovig), fremanezumab-vfrm (Ajovy), galcanezumab-gnlm (Emgality) dhe eptinezumab-jjmr (Vyepti) janë ilaçe më të reja të miratuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave për trajtimin e migrenës. Ato jepen çdo muaj ose çdo tre muaj me injeksion. Efekti anësor më i zakonshëm është një reagim në vendin e injektimit.
 • Atogepant (Qulipta). Ky ilaç është një gepant që ndihmon në parandalimin e migrenës. Është një tabletë që merret nga goja çdo ditë. Efektet anësore të mundshme të ilaçit mund të përfshijnë nauze, kapsllëk dhe lodhje.
 • Rimegepant (Nurtec ODT). Ky ilaç është unik në atë që është një gëpant që ndihmon në parandalimin e migrenës përveç trajtimit të migrenës sipas nevojës.

Pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse këto medikamente janë të përshtatshme për ju. Disa nga këto medikamente nuk janë të sigurta për t’u marrë gjatë shtatzënisë. Nëse jeni shtatzënë ose përpiqeni të mbeteni shtatzënë, mos përdorni asnjë nga këto medikamente pa folur më parë me ofruesin tuaj.

MËNYRA E JETESËS DHE MJETET JURIDIKE NË SHTËPI

Këto praktika gjithashtu mund të qetësojnë dhimbjet e migrenës:

 • Kur fillojnë simptomat e migrenës, provoni të shkoni në një dhomë të qetë dhe të errët. Mbyllni sytë dhe pushoni ose bëni një sy gjumë. Vendosni një leckë të ftohtë ose pako akulli të mbështjellë në një peshqir ose leckë në ballë dhe pini shumë ujë.
 • Provoni teknikat e relaksimit. Biofeedback dhe forma të tjera të trajnimit relaksues ju mësojnë mënyra për t’u marrë me situatat stresuese, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e numrit të migrenave që keni.
 • Zhvilloni një rutinë të gjumit dhe të ngrënies. Mos flini shumë ose shumë pak. Vendosni dhe ndiqni një orar të qëndrueshëm të gjumit dhe zgjimit çdo ditë. Mundohuni të hani vakte në të njëjtën kohë çdo ditë.
 • Pini shumë lëngje. Qëndrimi i hidratuar, veçanërisht me ujë, mund të ndihmojë.
 • Mbani një ditar për kokëdhimbjet. Regjistrimi i simptomave tuaja në një ditar të dhimbjes së kokës do t’ju ndihmojë të mësoni më shumë rreth asaj që shkakton migrenën tuaj dhe cili trajtim është më efektiv. Ai gjithashtu do të ndihmojë ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor të diagnostikojë gjendjen tuaj dhe të gjurmojë përparimin tuaj ndërmjet vizitave.
 • Ushtrohu rregullisht. Ushtrimet e rregullta aerobike reduktojnë tensionin dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e migrenës. Nëse ofruesi juaj i kujdesit është dakord, zgjidhni aktivitetin aerobik që ju pëlqen, si ecja, noti dhe çiklizmi. Megjithatë, keni kujdes, sepse stërvitja e papritur dhe intensive mund të shkaktojë dhimbje koke.
 • Ushtrimet e rregullta gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë ose të mbani një peshë të shëndetshme trupore, dhe obeziteti mendohet të jetë një faktor i migrenës.

MJEKËSI ALTERNATIVE

Terapitë jotradicionale mund të ndihmojnë me dhimbjet kronike të migrenës.

 • Akupunkturë. Studimet klinike kanë zbuluar se akupunktura mund të jetë e dobishme për dhimbjen e kokës. Në këtë trajtim, një praktikues fut shumë gjilpëra të holla, të disponueshme në disa zona të lëkurës tuaj në pika të përcaktuara.
 • Biofeedback. Biofeedback duket të jetë efektiv në lehtësimin e dhimbjeve të migrenës. Kjo teknikë relaksimi përdor pajisje speciale për t’ju mësuar se si të monitoroni dhe kontrolloni disa përgjigje fizike që lidhen me stresin, siç është tensioni i muskujve.
 • Terapia konjitive e sjelljes. Terapia konjitive e sjelljes mund të përfitojë nga disa njerëz me migrenë. Ky lloj psikoterapie ju mëson se si sjelljet dhe mendimet ndikojnë në mënyrën se si e perceptoni dhimbjen.
 • Meditim. Meditimi mund të lehtësojë stresin, i cili është një shkaktar i njohur i migrenës. E bërë në mënyrë të rregullt, mund të zvogëlojë shpeshtësinë dhe kohëzgjatjen e migrenës.
 • Bimët, vitaminat dhe mineralet. Ka disa eksperimente që dëshmojnë se disa lloje të barishtëve mund të parandalojnë migrenën ose të zvogëlojnë ashpërsinë e tyre, megjithëse rezultatet e studimit janë të përziera. Butterbur (bimë) nuk rekomandohet për shkak të shqetësimeve të sigurisë.
 • Një dozë e lartë e riboflavinës (vitamina B-2) mund të zvogëlojë shpeshtësinë dhe ashpërsinë e dhimbjeve të kokës. Suplementet e koenzimës Q10 mund të ulin frekuencën e migrenës, por nevojiten studime më të mëdha.
 • Suplementet e magnezit janë përdorur për trajtimin e migrenës, por me rezultate të përziera.

Pyesni ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor nëse këto trajtime janë të përshtatshme për ju. Nëse jeni shtatzënë, mos përdorni asnjë nga këto trajtime pa folur më parë me ofruesin tuaj.

PËRGATITJA PËR TAKIMIN TUAJ MJEKËSOR

Ndoshta së pari do të shihni një ofrues të kujdesit mjekësor parësor, i cili më pas mund t’ju referojë te një ofrues specialist i trajnuar për vlerësimin dhe trajtimin e dhimbjeve të kokës, i quajtur neurolog.

Këtu janë disa informacione për t’ju ndihmuar të përgatiteni për takimin tuaj.

Çfarë mund të bëni

 • Regjistroni ndryshimet e simptomave tuaja. Mbani një ditar për kokëdhimbjet duke shkruar një përshkrim të çdo sulmi, duke përshkruar simtomët dhe shqetësimet vizuale ose ndjesitë e pazakonta, duke përfshirë kohën kur ato ndodhën, sa kohë zgjatën dhe çfarë i shkaktoi ato. Një ditar i dhimbjes së kokës mund të ndihmojë në diagnostikimin e gjendjes tuaj.
 • Shkruani informacione personale, duke përfshirë streset e mëdha ose ndryshimet e fundit të jetës.
 • Bëni një listë të të gjitha medikamenteve, vitaminave ose suplementeve që merrni, duke përfshirë dozat. Është veçanërisht e rëndësishme të listoni të gjitha medikamentet që keni përdorur për të trajtuar dhimbjet e kokës.
 • Shkruani pyetjet për t’i bërë ofruesit tuaj të kujdesit shëndetësor.

Merrni me vete një anëtar të familjes ose mik, nëse është e mundur, për t’ju ndihmuar të mbani mend informacionin që merrni.

Për migrenën, pyetjet që duhet t’i bëni ofruesit tuaj të kujdesit përfshijnë:

 1. Çfarë ka të ngjarë të shkaktojë migrenën time?
 2. A ka shkaqe të tjera të mundshme për simptomat e mia të migrenës?
 3. Çfarë analizash më duhen?
 4. A ka të ngjarë migrena ime të përkohshme apo kronike?
 5. Cila është mënyra më e mirë e trajtimit?
 6. Cilat janë alternativat ndaj qasjes parësore që sugjeroni?
 7. Çfarë ndryshimesh më sugjeroni të bëj në stilin e jetës ose dietën time?
 8. Unë kam këto kushte të tjera shëndetësore. Si mund t’i menaxhoj më së miri së bashku?
 9. A ka materiale të shtypura që mund të më jepni? Cilat faqe interneti rekomandoni?

Mos hezitoni të bëni pyetje të tjera.

Çfarë të prisni nga mjeku juaj

Ofruesi juaj i kujdesit shëndetësor ka të ngjarë t’ju bëjë një sërë pyetjesh, duke përfshirë:

 1. Sa shpesh ju shfaqen dhimbjet e kokës?
 2. Sa të rënda janë simptomat tuaja?
 3. Çfarë duket se përmirëson simptomat tuaja?
 4. Çfarë duket se i përkeqëson simptomat tuaja?
 5. A ka ndonjë tjetër në familjen tuaj migrenë?

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

About Author

Admin_S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *