Studiuesit dhe shkencëtarët janë të interesuar në zhvillimin e pajisjeve që mund të nuhasin kimikatet dhe të lundrojnë në ajër për të gjetur të mbijetuarit e fatkeqësive të tilla si rrjedhjet e gazit, shpërthimet, etj. Por shumica e sensorëve të bërë nga njeriu nuk janë mjaft të ndjeshëm ose të shpejtë për të lokalizuar ose përpunuar aromat specifike. Në këtë drejtim, shkencëtarët kanë zhvilluar Smellikopterët.

Është një dron autonom që përdor një antenë të drejtpërdrejtë nga një molë për të lundruar drejt erërave. Për më tepër, ai gjithashtu mund të ndiejë dhe shmangë pengesat në rrugën e tij gjatë fluturimit. Studiuesit kanë bashkuar gjithashtu dy krahë plastikë në pjesën e pasme të dronit, për ta ndihmuar atë të fluturojë vazhdimisht në ajër.

Smellikopteri imiton sesi mola kërkon erë dhe nuk kanë nevojë për ndonjë ndihmë nga studiuesit për të kërkuar erë. Ai fillon kërkimin e tij duke lëvizur drejt së majtës për një distancë specifike dhe nëse asgjë nuk kalon një prag specifik të erës, ajo lëviz drejt së djathtës për të njëjtën distancë. Sapo aroma të zbulohet nga Smellikopteri, ajo ndryshon modelin e saj fluturues për të arritur drejt tij.

Mund të shmangë gjithashtu pengesat me ndihmën e katër sensorëve infra të kuqe që masin atë rreth tij 10 herë në sekondë. Nëse një pengesë vjen brenda tetë inç (20 cm) të dronit, ai ndryshon drejtimin e tij duke shkuar në fazën tjetër të protokollit të tij të hedhjes dhe mbitensionit.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author