Ushqimi për të fshehur zemërimin ose ankthin
Ne të gjithë duam të hamë përpara një televizori ose në shtrat, ose derisa ne vozitemi në një makinë, ose në një këmbë me nguti kur konsumojmë ndonjë ushqim… por e gjithë kjo është e gabuar dhe ne nuk lejojmë që trupi të funksionojë siç duhet. Më mirë të mos hani fare se sa të hani derisa jeni të zemëruar …
Kur hani nën stres ose vrap, sistemi nervor simpatik angazhohet për të trajtuar stresin. Përgjigja ndaj gjendjes aktivizon muskujt për aktivitet fizik dhe në mënyrë të konsiderueshme pengon tretjen e duhur të ushqimit. Kur ju merrni kohë për t’u çlodhur gjatë një ushqimi, sistemi nervor parasimpatik, i quajtur edhe sistemi nervor digjestiv ndihmon tretjen e ushqimit, dhe është i ndezur. Kjo rritje e aktivitetit parasimpatik stimulon tretje, ndërsa gjatë ushqimit praktikisht përjashton stresin.
Pushimi në anën e djathtë pas ngrënies
Gjithkush dëshiron të pushojë pas ngrënies, presioni bie, dhe ne të gjithë relaksohemi. Zgjedhja më e mirë është të shtrihesh në anën e majtë, lejon stomakun të bredh ushqimin, dhe më pas të lëvizë së bashku në një mënyrë më të relaksuar. Nëse shtrihesh në anën e djathtë, graviteti do të detyrojë që ushqimi të zbrazet nga stomaku në mënyrë të parakohshme, duke lejuar që ushqimi i patrajtuar të hyjë në zorrë të hollë. Studimet sugjerojnë se kur fëmijët ushqehen dhe lejohen të ulen në anën e majtë, ata gëzojnë tretje më të mirë.
Fizikisht joaktiv pas çdo ushqimi
Një shëtitje 15 minutëshe pas mëngjesit, drekës dhe darkës është treguar të ulë nivelin e sheqerit në gjak pas çdo ushqimi. Në një studim me të rriturit që vuajnë nga diabeti, një ecje pas një ushqyerje zvogëlon nivelin e sheqerit në gjak me një mesatare prej 129mg / dL në 116mg / dL. Nëse nuk mund të ecni menjëherë pas një ngrënije, një shëtitje më e gjatë prej 45 minutash në orën 10:30 ose në orën 4:30 gjithashtu është treguar të ulë nivelin mesatar të sheqerit në gjak gjatë ditës.
Përmblodhi dhe përshtati
STUDENTET.MK