Çfarë është HTTP

Kurdoherë që vendosni të shikoni fotografitë e miqve tuaj në rrjetet sociale ose t’u lini atyre një mesazh, të shikoni një video qesharake me kotele ose të gjeni kuptimin e një termi të panjohur, pajisjen nga e cila ju shfletoni në internet dërgon një kërkesë në server dhe merr një përgjigje nga ai.

Një klient është konsumator i një shërbimi, dhe një server është një kompjuter që u shërben përdoruesve ose kompjuterëve të tjerë. Mund të vendoset në distancë, dhjetëra mijëra kilometra larg jush. Teknologjia kur ngarkesa e rrjetit shpërndahet midis serverave dhe klientëve të shërbimeve quhet arkitektura klient-server.

Shkëmbimi i të dhënave midis klientit dhe serverit bëhet për shkak të HTTP. HTTP qëndron për Protokoll i Transferimit HyperText. Një Protokoll është një grup rregullash specifike me të cilat programet ose pajisjet komunikojnë me njëri-tjetrin. Ashtu si një kamerier në një restorant, ai pranon kërkesat tuaja, i çon ato në server për përpunim dhe më pas kthehet tek ju me një përgjigje.

Histori e shkurtër e HTTP-së

HTTP u zhvillua nga një shkencëtar dhe punonjës i CERN Tim Berners-Lee, ideologu i rrjetit në mbarë botën.

Puna për protokollin vazhdoi për dy vjet dhe në mars 1991, HTTP u përdor si një teknologji për të ndihmuar në hyrjen e dokumenteve në Internet dhe për të lehtësuar lundrimin në hypertext. Ky ishte versioni i Protokollit 0.9. Dhe është krijuar për të optimizuar komunikimin midis klientit dhe serverit në rrjet. Pas shfaqjes së standardit HTTP / 0.9, gjatë bashkëveprimit të tyre u shfaq një ndarje e funksioneve midis klientit dhe serverit.

Aktualisht, versioni më i fundit i Protokollit është HTTP / 2.0, i lëshuar në 2015. Para kësaj, HTTP / 1.1 (lëshuar në 1999) është përdorur për gjashtëmbëdhjetë vjet. Jo të gjitha faqet kanë kaluar në HTTP / 2 akoma, por shfletuesit mbështesin standarde të reja dhe të vjetra.

Çfarë është HTTPS

Përkundër funksionalitetit dhe popullaritetit të madh të HTTP, ekziston një pengesë, të dhënat transmetohen në një formë të pasigurt. Kjo e metë mund të jetë kritike kur bëhet fjalë për pagimin e blerjeve përmes internetit ose dërgimin e të dhënave të pasaportës, asnjë përdorues nuk dëshiron që informacioni i tyre konfidencial të rrjedhë.

Për ta bërë hapësirën në internet më të sigurt, programerët vendosën të zhvillojnë një shtesë mbi HTTP, e cila ndihmon në shmangien e përgjimit të të dhënave nga enkriptimi. Shtesa HTTP quhet HTTPS dhe qëndron për HyperText Transfer Protocol Secure(Protokolli i sigurt i transferimit HyperText).

HTTPS siguron një lidhje të sigurt midis shfletuesit të përdoruesit dhe serverit të internetit. Shpesh, dritarja e shfletuesit shfaq një shirit të gjelbër të adresës ose kyç që tregon transferimin e koduar të të dhënave. Ju gjithashtu mund të kontrolloni shiritin e adresave të shfletuesit tuaj të internetit për të parë nëse keni një lidhje të sigurt. Duhet të fillojë me “https: //”.

Të gjithë shfletuesit modernë mbështesin HTTPS. Përdoruesit e internetit nuk kanë nevojë ta konfigurojnë veçmas këtë shtesë, aktivizohet automatikisht nëse është e nevojshme.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author