Pas një sërë eksperimentesh, studiuesit përfundojnë se dy përbërësit e gjetur në kafe mund të ndihmojnë në ngadalësimin e rritjes së qelizave të kancerit të prostatës. Megjithëse gjetjet janë paraprake, ato janë inkurajuese.
Kafeja është një nga pijet më të njohura në planet dhe është një koktej kompleks.
Në fakt, kafja mund të përmbajë më shumë se 1,000 komponime kimike të paqëndrueshme dhe më shumë se 1,500 që avullohen.
Lloji dhe përqendrimi i këtyre kimikateve mund të ndryshojnë në mënyrë të shpejt, varësisht nga disa faktorë, duke përfshirë atë se si prodhuesit e përgatisin kafen.
Shkencëtarët janë intriguar nga ndikimi i mundshëm i kafesë në shëndet për shumë vite. Një pije që përmban kaq shumë përbërës aktivë – dhe ajo që njerëzit konsumojnë kaq gjerësisht – ka të ngjarë të ketë një ndikim në popullatën në përgjithësi.
Disa studime kanë arritur në përfundimin se, në përgjithësi, kafeja mund të jetë forcë për të mirë. Megjithatë, pyetjet mbesin.
Studimet e fundit kanë filluar identifikimin e lidhjeve midis konsumit të kafesë dhe rrezikut të ulët të kancerit të prostatës. Si studimi rritet, njerëzit po drejtojnë më shumë vëmendje ndaj kësaj lidhjeje.
Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) në Shtetet e Bashkuara, kanceri i prostatës është një nga shkaqet kryesore të vdekjes nga kanceri tek meshkuj. Nëse kimikatet nga kafeja mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut, kjo është një linjë hetimi që ia vlen të ndjekësh.
Kafja dhe kanceri i prostatës
Shkencëtarët tani po shohin më thellë në përbërjen kimike të kafesë për të kuptuar se si pjesët përbërëse të tij mund të punojnë kundër kancerit.
Kohët e fundit, hulumtuesit nga Universiteti Kanazawa i Shkencave Mjekësore në Japoni testuan një sërë përbërësish të kafesë kundër kancerit të prostatës në minj. Në mënyrë të veçantë, ata përdorën qelizat që ishin rezistente ndaj barnave të zakonshme të kancerit, të tilla si kabazitakseli.
Këtë javë shkencëtarët paraqitën rezultatet e tyre në Kongresin Evropian të Urologjisë në Barcelonë, Spanjë. Në dhjetor 2018, ata gjithashtu botuan gjetjet e tyre në revistën The Prostate.
Fillimisht, shkencëtarët shikuan efektet e gjashtë përbërësve të kafesë. Pastaj, ata ngushtuan fokusin e tyre në vetëm dy: kahveol acetate dhe cafestol. Të dy kimikatet janë hidrokarbure që natyrisht ndodhin në kafen Arabica.
Në eksperimentet e tyre paraprake, ata treguan se kur ata shtuan kahweol acetate dhe cafestol në qelizat e kancerit të prostatës në një pjatë petri, qelizat u rritën më pak.
Tjetra, ata testuan dy komponimet në qelizat e kancerit të prostatës që ata kishin transplantuar në minj. Në tërësi, ata përdorën 16 minj: katër kishin kontrolle dhe nuk kishin trajtim; katër minjëve tjerë u dhanë acetat kahweol; katër kishin cafestol, dhe katër të mbeturit kishin edhe acetat kahweol dhe cafestol.
“Ne kemi gjetur se acetat kahweol dhe cafestol penguan rritjen e qelizave të kancerit në minj, por kombinimi dukej se punonte edhe më mirë, duke çuar në një rritje të zvogëluar të tumorit sesa tek minjtë e patrajtuar”, shpjegon drejtuesi i studimit, Dr. Hiroaki Iwamoto.
Efektet ishin të habitshme, dhe Dr. Iwamoto vazhdon:
“Pas 11 ditësh, tumoret e patrajtuara ishin rritur me rreth 3.5 herë më shumë se vëllimi origjinal (342 përqind), ndërsa tumoret në minj që trajtoheshin me të dy komponimet ishin rritur me rreth 1.5 përqind (167 përqind) nga madhësia. “
Përktheu dhe përshtati
STUDENTET.MK