Portokallat janë një nga frutat më të njohura në Shtetet e Bashkuara, por shumë pak në të vërtetë konsumojnë lëvoren, e cila është ndoshta pjesa më e shëndetshme e të gjithë frutit. Lëvoret e portokallit janë të pasura me flavonoide, të tilla si hesperidina dhe polimetoksiflavona (PMF) të cilat kontribuojnë në shumë përfitime shëndetësore.
Flavonoidet janë komponime antioksidante të gjetura në fruta të caktuara, perime, bimë dhe erëza – të njohura për rolin e tyre në parandalimin e sëmundjeve kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Përveç kësaj, korja e portokallit përmban sasi më të larta të ushqyesve të caktuar nga brenda. Për shembull, 3,5 gram lëvozhgë portokalli siguron 136 milligramë (mg) të vitaminës C, ndërsa brendësia përmban rreth 71 mg. Lëvozhga e portokallit gjithashtu përmban sasi të konsiderueshme të kalciumit, bakrit, magnezit, vitaminës A dhe vitamina të tjera B dhe fibra dietike.

Lëvozhgë portokalli për shëndetin e zemrës
Ato janë të pasura me hesperidin, një flavonoid që është i rëndësishëm për të reduktuar presionin e lartë të gjakut dhe kolesterolin. Ato gjithashtu kanë veti anti-inflamatore.

Lëvozhga lufton në mënyrë aktive kundër kancerit
Flavonoidet në koren e portokallit kanë potencialin për të penguar proteinën RLIP76, e cila është e lidhur me kancer dhe trashje.

Lëvozhga e portokallit ka përfitime antialergjike dhe anti-inflamatore
Lëvozhgat e kores së portokallit mund të parandalojnë çlirimin e histamines (histaminet janë kimikate që shkaktojnë reaksione alergjike), duke i bërë ato potencialisht ushqime anti-alergjike. Lëvozhgat gjithashtu mund të ndihmojnë për të pastruar mushkëritë, dhe nivelet e larta të vitaminës C të cilat janë të dobishme për sistemin tuaj imunitar, dhe të cilat mund t’ju ndihmojnë të luftoni sëmundjet e frymëmarrjes si ftohjet dhe gripit.

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

 

About Author