Bota jonë është padyshim një vend kompleks dhe i çuditshëm. Ai përmban një gamë të gjërë dallimesh kur bëhet fjalë për veshjen, ushqimin dhe traditat apo kulturat e ndryshme – dhe me sa duket kjo vlen edhe për ligjbërjen. Në të gjithë planetin, kontekstet unike kulturore shpesh çojnë në një diversitet të dukshëm edhe në ligje. Në disa raste, legjislacioni del totalisht jashta kontrollit dhe madje ju bën të pyesni pse disa ligje u prezantuan ndonjëherë në radhë të parë. Shumë prej tyre janë pothuajse shumë të pa besueshme. Në këtë artikull, do të hedhim një vështrim në një sërë ligjesh të çuditshme nga e gjithë bota, përpiqemi të kuptojmë pse ato erdhën dhe shqyrtojmë implikimet e tyre.

Ndalimi i çamçakëzit në Singapor

Kur niseni për në Singapor, lini çamçakëzin në shtëpi dhe në vend të kësaj blini një paket karamele me shije mente për të freskuar veten tuaj . Singapori është i njohur për rregullat e tij të rrepta të pastërtisë, Singapori ka shumë ligje që synojnë ta mbajnë kombin të rregullt. Vendi duket se ka një obsesion të veçantë me çamçakëzin, madje duke e ndaluar tërësisht importimin e tij deri vonë – Në të kaluarën e ndalonin plotësisht importin e çamçakëzit dhe nëse kapeshe me të, mund të gjobiteshe apo edhe me burgim deri në dy vjet. vite nëse kapeni me të. Megjithatë, gjërat janë lehtësuar vitet e fundit dhe tani mund të mbani deri në dy pako me vete.

Është e paligjshme të ushqesh pëllumba në Veneci

Me mijëra pëllumba që zbresin në sheshin e Shën Markut në Venecia të Italisë, të joshur nga turistët që shpërndanin ushqime në këmbim të fotove të bukura për Instagram, bëri qe ligjvënësit e Venecisë të shpallin zyrtarisht të paligjshme ushqimin e tyre në vitin 2008. Thuhet se pastrimi nga papastërtitë qe shkaktojnë zogjtë, si heqja e jashtëqitjeve te tyre, i kushton çdo qytetari 275 euro në vit, kështu që tani gjërat kanë marrë nje kahje pak më ndryshe. Andaj nëse kapeni duke ushqyer pëllumbat, mund të përballeni me gjoba deri në 700 euro.

Është e paligjshme të pordhesh në publik në Florida

Ka disa debate për këtë. Sigurisht që është një ligj i harruar dhe nuk është zbatuar kurrë në Florida. Ndoshta është shkruar në vitet 1800 dhe është harruar që atëherë. Mirëpo është shum e çuditshme dhe nuk është e qartë pse ky u bë ndonjëherë një ligj në radhë të parë. Megjithatë, Florida ka një reputacion si një shtet me plot ligje të pazakonta, këtu mund të përfshijmë gjobitjen e grave nëse gjenden në gjumë nën tharëse flokësh, ndalesa për skateboarding pa licencë, të paguarit e parkingut nëse lidhni apo parkoni një elefant, dhi. ose krokodil aty, të ndaluarit e shitjes së portokallit në një trotuar (pemët tjera lejohen, me sa duket problemin e kanë vetem me portokallin) e shumë të tjera.

Një makinë e palarë në Dubai mund t’ju kushtojë një gjobë të madhe

Emiratet e Bashkuara Arabe kanë disa ligje të rrepta për mirësjelljen publike dhe gjërat që ata i konsiderojnë si të shthurura, por ka disa ligje të tjera në fuqi në të gjithë Emiratet e Bashkuara Arabe që janë thjesht të çuditshme. Emiratet e Bashkuara Arabe kujdesen shumë për imazhin e vendit, gjë që është mjaft e drejtë, por mund të gjobitesh veçmas për të pasur një makinë të pistë dhe për moslarjen e saj. Makinat e pista shihet se po ‘shpërfytyrojnë imazhin dhe shëndetin e qytetit’ dhe mund të tërhiqen me gjobë deri në 3000 dirhemë (deri në 600 euro). Jo vetëm aq, larja e makinës tuaj në mënyrë ‘jo të saktë’ – sikur përshembull, larja e makinës në zona të banuara, ose punësimi i njerëzve për ta bërë atë për ju – mund të ‘shtrembërojë imazhin e bukur të qytetit’ dhe përsëri të rezultojë në një gjobë. Larja e saktë e makinës do të thotë, ta çoni në një lavazh të duhur për ta bërë atë.

Mos vishni bluza Winnie the Pooh në Poloni

Arusha e vogël e verdhë e dashur për fëmijët nuk vesh pantallona. Për shkak të kësaj, Polonia lëshoi një ndalim për përdorimin e veshjeve me Winnie the Pooh rreth këndeve të lojërave dhe shkollave, duke llogaritur këtë personazh vizatimor paksa shumë të rrezikshëm për fëmijët. Është më mirë të lini veshjet tuaja të ariut në shtëpi nëse vizitoni këtë vend të Evropës Lindore, vetëm për të qenë të sigurt.

Selfie me Budën? Bëhuni gati për burg!

Kur bëni një selfie me Budën,iu po ia ktheni shpinën. Kjo shenjë mosrespektimi dënohet me burgim në Sri Lanka. Gjithashtu konsiderohet mungesë respekti të drejtosh gishtin drejt Budës dhe ndonjëherë ka ndalime për të bërë foto me statujat. Edhe pse nuk është e paligjshme të ketë tatuazhe të Budës, një grua britanike u burgos për tre ditë në 2014 për tatuazhe të papërshtatshme. 70% e Sri Lankezëve janë të obsesionuar pas ketyre idhujve dhe mendojnë se është një profet dhe avatar i perëndisë së tyre Vishnu.

është e paligjshme të ndërronit një llambë, nëse nuk jeni elektricist i licencuar në Victoria, Australi

Sipas ligjit të Viktorias, ndryshimi i një llambë pa licencë të vlefshme është kundër ligjit. Kjo mund të ju sjell një gjobë prej 10 dollarësh australianë. Megjithatë, një rishikim i Aktit të Sigurisë së Energjisë Elektrike të vitit 1998 përditësoi këtë ligj. Një zëdhënëse e Energy Safe Victoria tha se, “Ndërsa Akti i Sigurisë së Energjisë Elektrike e bën të paligjshme kryerjen e punëve tuaja elektrike nëse nuk jeni të licencuar, ndryshimi i një llambë dhe heqja e spines nga një prizë u përjashtuan në mënyrë specifike nga kjo kërkesë sipas Urdhrit në Këshilli G17.” Më mirë t’ua lini profesionistëve nëse nuk jeni të sigurt, sido që të jetë…

Është e paligjshme të mos shëtisni qenin tuaj të paktën tre herë në ditë në Torino, Itali

Pronarët e qenve në Torino, Itali do të gjobiten deri në 500 euro nëse nuk i shëtisin kafshët shtëpiake të paktën tre herë në ditë, sipas një ligji të ri nga këshilli i qytetit. Italia e konsideron veten një komb kafshëdashës dhe në shumë qytete macet endacake janë të mbrojtura me ligj. Për të zbatuar ligjin, policia e Torinos do të mbështetej kryesisht në ndihmën e spiunëve që fshehtas do të zbulonin trajtimin mizor të kafshëve nga fqinjët. Torino ka rregullat më të rrepta për mbrojtjen e kafshëve në vend – ato madje ndalojnë panairet të japin peshqit në thasë, por ato duhet të jepen në akuariume të posaçme.

në Skoci Ju duhet të lini këdo që ka nevoj që të përdorë tualetin tuaj nëse ju kërkon

Nëse keni nevojë për tualetin, mund të trokitni në derën e dikujt dhe të kërkoni të përdorni banjën e tij në Skoci – dhe me ligj, ata nuk mund t’ju mohojnë. Kjo rrjedh nga një shtrirje e ligjit të zakonshëm skocez në lidhje me mikpritjen, dhe teknikisht është ende i zbatueshëm sot (edhe pse nuk u autorizua kurrë zyrtarisht nga Parlamenti).

Është obiligim ligjore të zotëruarit e një parcelë toke për varrim përpara se të vdisni në Sarpourenx, Francë

Kryetari i bashkisë së Sarpourenx nxori një dekret që i ndalonte njerëzit të vdisnin brenda kufijve të qytetit, nëse nuk kishin blerë më parë një parcelë toke në një varrezë lokale. Njerëzit që e thyen këtë duke vdekur pa një komplot do të ‘dënoheshin rëndë’. Megjithatë, çfarë lloj dënimi i jepni të vdekurit është ende e paqartë. Kryetari i bashkisë prezantoi ligjin si pasojë e faktit se famullia e tij nuk mund të blinte më shumë tokë për të rritur numrin e parcelave të varrimit në dispozicion. Më vonë ai kërkoi falje për çdo shqetësim të shkaktuar nga ky vendim (rreth kohës së ciklit të ardhshëm zgjedhor, vlen të përmendet).

Në Samoa, është e paligjshme të harrosh ditëlindjen e gruas tënde

Do të merrni më shumë se trajtimin e heshtur nga gruaja juaj nëse harroni ditëlindjen e saj në Samoa. Është e paqartë se sa do të jetë dënimi juaj (është lënë të kuptohet se hera e parë që ju ndodh mund të kulmojë vetëm me një paralajmërim), por herën tjetër është mirë që të mendoni se si ta kompensoni atë që vepruat nëse nuk dëshironi të keni probleme seriose me shtetin.

të Ngjitësh në një peme në Toronto është e paligjshme

Në vende si Otava dhe Toronto nuk mund të ngjitesh në pemë pa leje. Ka shumë pemë në këto vende, por mendoni dy herë para se t’i prekni ato. Në rast se dikush kapet duke u ngjitur, atëherë ata duhet të paguajnë një çmim të lartë.

Ndërtimi i një kështjelle rëre në Spanjë është i paligjshëm

Qofshin të rritur apo fëmijë, kushdo që kapet duke ndërtuar një kështjellë rëre në Spanjë mund të gjobitet. Gjobat ndryshojnë nga një vend në tjetrin. Disa vende si në ishullin Majorca shuma e dënimit është 100 €, megjithatë në vende si Galicia shuma e gjobës mund të shkojë deri në 1500 €.

Të jesh i trashë në Japoni është i ndaluar.

Mundësit japonezë sumo janë të trashë, apo jo? Por megjithatë, është e paligjshme të jesh i trashë atje. Sipas “Ligji Metabo”, çdo burrë dhe grua në moshë 40 e lart, nuk duhet të ketë një gjërësi të belit
mbi 90 cm. Për individët, nuk ka një dënim autentik ose dënim në ligj. Kjo masë është që synojnë të ushtrojnë presion mbi qeveritë dhe kompanitë vendore për të promovuar mënyrat e jetesës më të shëndetshme.

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

About Author