Zbatimet elektronike

Nanoteknologjia ka kontribuar shumë në përparimet e mëdha në informatikë dhe elektronikë, duke çuar në sisteme më të shpejtë, më të vegjël dhe më të lëvizshëm që mund të menaxhojnë dhe ruajnë sasi më të mëdha dhe më të mëdha informacioni. Këto aplikacione në zhvillim të vazhdueshëm përfshijnë:

  • Transistorët, çelësat themelorë që mundësojnë të gjithë llogaritjen moderne, janë bërë gjithnjë e më të vogla përmes nanoteknologjisë. Në fund të shekullit, një tranzitor tipik ishte me madhësi 130 deri 250 nanometra. Në vitin 2014, Intel krijoi një tranzistor 14 nanometër, pastaj IBM krijoi tranzitorin e parë me madhësi shtatë nanometra në 2015, dhe pastaj Lawrence Berkeley National Lab demonstroi një tranzitor me madhësi një nanometër në 2016! Transistorë më të vegjël, më të shpejtë dhe më të mirë mund të nënkuptojnë që së shpejti e gjithë kujtesa e kompjuterit tuaj mund të ruhet në një çip të vogël të vogël.
  • Janë shitur ekrane dhe televizorë me definicion ultra të lartë që përdorin pika kuantike për të prodhuar ngjyra më të gjalla ndërsa janë më efikase të energjisë.
  • Ndërprerjet e bakrit me nanopjesë janë zhvilluar si një alternativë më e sigurt, më e lirë dhe më e besueshme për lidhësin me bazë plumbi dhe materiale të tjerë të rrezikshëm që përdoren zakonisht për të shkrirë elektronikën në procesin e montimit.

Aplikimet Mjekësore dhe Shëndetësore

Nanoteknologjia tashmë po i zgjeron mjetet, njohuritë dhe terapitë mjekësore aktualisht në dispozicion të klinikëve. Nanomjekësia, zbatimi i nanoteknologjisë në mjekësi, mbështetet në shkallën natyrore të fenomeneve biologjike për të prodhuar zgjidhje precize për parandalimin, diagnostikimin dhe trajtimin e sëmundjeve. Më poshtë janë disa shembuj të përparimeve të fundit në këtë fushë:

  • Aplikimet komerciale kanë adaptuar nanogricma të arit të si sonda për zbulimin e sekuencave të synuara të acideve nukleike, dhe nanogrimcat e arit gjithashtu po hetohen klinikisht si trajtime të mundshme për kancer dhe sëmundje të tjera.
  • Nanoteknologjia është duke u studiuar për të dyja: diagnozën dhe trajtimin e aterosklerozës, ose për ndërtimin e pllakave në arterie. Studiuesit krijuan një nano grimcë që imiton kolesterolin “e mirë” të trupit, i njohur si HDL (lipoproteina me densitet të lartë), e cila ndihmon në tkurrjen e pllakave.
  • Projektimi dhe inxhinieria e materialeve të përparuara nanopore në gjendje të ngurtë mund të lejojë zhvillimin e teknologjive të reja të sekuencave të gjeneve që mundësojnë zbulimin e një molekule të vetme me kosto të ulët dhe shpejtësi të lartë me përgatitjen dhe instrumentimin minimal të mostrës.
  • Studiuesit e nanoteknologjisë janë duke punuar në një numër terapeutikësh të ndryshëm ku një nanopjesë mund të kapsulohet ose përndryshe ndihmon në shpërndarjen e ilaçeve direkt në qelizat kancerogjene dhe e zvogëlon rrezikun e dëmtimit të shëndetit. Kjo ka potencialin për të ndryshuar mënyrën se si mjekët trajtojnë kancerin dhe për të zvogëluar në mënyrë dramatike efektet toksike të kimioterapisë.
  • Studiuesit e nanomjekësisë po shikojnë mënyra se si nanoteknologjia mund të përmirësojë vaksinat, duke përfshirë dhënien e vaksinave pa përdorimin e gjilpërave. Studiuesit gjithashtu po punojnë për të krijuar një skelë universale të vaksinave për vaksinën vjetore të gripit që do të mbulonte më shumë lloje dhe do të kërkonte më pak burime për t’u zhvilluar çdo vit.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author