Natriumi është thelbësor për shëndetin e njeriut. Ky mineral ndihmon në rregullimin e lëngjeve, ruajtjen dhe stimulimin e impulseve nervore për kontraktimet e muskujve.

Por, si edhe të tjerat, natriumi është i mirë kur konsumohet me kontroll.

Sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës, rreth 75% e natriumit që konsumojmë nuk vjen nga krypa që ne kemi në shtëpitë tona, por në ushqimet e përpunuara dhe restorantet.

Për fat të keq, ka një tendencë për ushqimin e krypshëm se ka një ndikim negativ në shëndetin tonë: “NIH- (një studim i financuar) tregoi se reduktimi e futjes kripë nëpër ushqime për vetëm 3 gram (rreth një gjysmë lugë çaji) mund të parandalojë rreth 92,000 vdekje në mbarë vendin për çdo vit. Do të ketë më pak se 120,000 raste të reja të sëmundjeve të zemrës.

Kushtoji vëmendje të madhe shenjave vijuese:

Etje

Teprica e natriumit ju bën të etur, sepse trupi juaj dëshiron të mbajë të njëjtin nivel të kripshmërisë gjatë gjithë kohës. Kur futja e kripës rritet, trupi tërheq ujin nga qelizat tona në qarkullimin e gjakut, me qëllim që të rivendoset niveli i saj i kripshmërisë ideale. Si rezultat, qelizat janë të dehidratuara, dhe për shkak të kësaj, truri dërgon sinjale etje.

Fryerje

Fryerja ndodh kur konsumoni rregullisht shumë natrium në mënyrë që trupi juaj fillon të mbajë lëngjet për të ndihmuar në heqjen e kripës së tepërt. Ju mund të reduktoni fryerjen me më shumë stërvitje (për të stimuluar djersën) dhe duke pirë më shumë ujë.

Ënjtja

Ënjtja është një trak nënlëkurës i lëngjeve të akumuluara në indin nënlëkuror që shkakton ënjtje të fytyrës, duarve, këmbëve, shputave etj. Si fryerja edhe ënjtja është edemë që është shkaktuar nga magazinimi i lagështive për shkak të natriumit të tepërt në trup.

Dëshira për kripë

Një studim australian i vitit 2011 (2) tregoi se truri reagon ndaj substancave të ngjashme me natriumin, si heroina, kokaina dhe nikotina. Thika e natriumit është me dy “tehe”: nga njëra anë është thelbësore për sistemin tonë nervor, por shpejt mund të bëhet varësia jonë. Nëse vëreni se shpesh doni kripë dhe se fusni kripë në ushqim para se ta shijoni atë, duhet të jeni të vetëdijshëm se jeni bërë të varur nga kripa.

Presion të lartë të gjakut

Mbajtja e lëngjeve në trup që shkakton edemë dhe fryerje gjithashtu rezulton në rritjen e presionit të gjakut dhe veshkave, arterieve, zemrës dhe trurit. Për të përballuar barrën shtesë, muskujt e vegjël në muret e arterieve bëhen më të fortë dhe më të trashë. Megjithatë, kjo vetëm zvogëlon hapësirën brenda arterieve më të vogla dhe rrit presionin e gjakut dhe madje edhe më shumë. Me kalimin e kohës, organizmi u nënshtrohet goditjeve të trurit dhe infarktit të zemrës. 

Gjithashtu mund të paraqiten sëmundje si osteoporoza, gur në veshka, kancer në lukth.

Për të menjanuar këto komplikime thjesht pijni më shumë ujë.

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

About Author