Enët e gjakut rriten në mënyrë spontane brenda trupit si degët e pemëve. Kur një plagë ndodh në trup, ajo merr detyrën e bartjes së lëndëve ushqyese që mund të kontrollojnë inflamacionin në zonë. Oksigjeni, qelizat e bardha të gjakut, përbërësit kimikë janë përbërësit kryesorë që parandalojnë reagimin inflamator të kryer nga enët e gjakut. Lënda ushqyese më e rëndësishme që barten nga enët e gjakut është oksigjeni, i cili bartet duke u lidhur me hemoglobinën në qelizat e kuqe të gjakut. Qelizat e bardha të gjakut janë pjesa më e rëndësishme e sistemit imunitar. Lufton kundër baktereve, viruseve dhe mikrobeve që hyjnë në trup. Dorëzimi më i shpejtë i këtyre përbërësve në zonë përshpejton procesin e shërimit.

Kur ndodh një plagë në trup, arkitektura e enëve të gjakut në atë zonë prishet. Për këtë arsye, aftësia e shërimit të plagës është gjithashtu e dëmtuar. Shkencëtarët kanë studiuar se si mund të përshpejtohet ky proces shërimi. Si rezultat i këtij studimi, ata kuptuan efektin e energjisë elektrike në shërimin e plagëve.

Në studimin e botuar në revistën Lab on a Chip, studiuesit shpjeguan se energjia elektrike përshpejton formimin e enëve të reja duke rritur përshkueshmërinë e enëve të gjakut. Në këtë mënyrë, venat mund të përshpejtojnë shërimin duke bartur qelizat e bardha të gjakut dhe oksigjenin në plagë falë energjisë elektrike. Shaurya Prakash, Profesor i Asociuar i Inxhinierisë Mekanike dhe Hapësinore në Universitetin Shtetëror të Ohajos; Ai tha se enët e gjakut mund të rriten më mirë kur stimulohen elektrikisht, dhe përshkueshmëria e qelizave të enëve të gjakut ndryshon pozitivisht për shërimin e plagës. Si rezultat i eksperimenteve laboratorike duke përdorur qelizat njerëzore, bashkautori i gazetës Jon Song tha se ata kishin një kuptim më të mirë se si energjia elektrike përshpejton lëvizjen e qelizave të gjakut përgjatë murit të enës.

Prakash dhe ekipi i tij vunë re në studimet e mëparshme që fashat elektrike përshpejtojnë shërimin e plagëve të qenit. Si rezultat i këtij studimi, mendohet se energjia elektrike mund të parandalojë gjithashtu infeksionin në plagë. Studiuesit vazhdojnë të punojnë për këtë temë.

Përktheu dhe përshtati:

STUDENTET.MK

About Author