Mund të jetë e vështirë të imagjinohet kur shikoni një foshnjë të vogël të porsalindur, por ai foshnjë ka rreth 300 kocka dhe ato kocka rriten dhe ndryshojnë formë çdo ditë. Nga ana tjetër, të rriturit kanë 206 kocka të cilat përbëjnë rreth 15 përqind të peshës së tyre trupore.

Prisni, a kemi thënë vërtet që foshnjat kanë gati 100 kocka më shumë se të rriturit? Si eshte e mundur? Epo, edhe pse kockat duket të jenë të forta dhe të ngurta, ato në të vërtetë janë të përbëra nga ind të gjallë dhe kalcium që ndërtohen dhe hidhen gjithmonë gjatë jetës tuaj.

Bebet kanë më shumë kocka sesa të rriturit sepse pasiqë të rriten, disa nga kockat bashkohen së bashku për të formuar një kockë. Kjo sepse bebet kanë më shumë kërce sesa kockat. Bebet e sapo lindura kanë rreth 300 kocka. Skeleti i një foshnje përbëhet kryesisht nga kërce. Pasiqë një foshnje rritet, shumica e këtij kërci shndërrohet në kockë në një proces të quajtur kockëzim. Në moshën e rritur, skeleti ka vetëm 206 kocka.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author

Admin_S