Roboti Perseverance i NASA-s ka gjeneruar me sukses oksigjen të pastër në Mars. Demonstrata, e kryer nga instrumenti MOXIE(Eksperimenti i Shfrytëzimit të Burimeve në Situatë të Oksigjenit Mars) i robotit në 20 Prill, mund të hedhë bazat për të ndihmuar astronautët e ardhshëm të krijojnë një koloni të qëndrueshme në planet.

Gjeneroi rreth 5.4 gram oksigjen në një orë – që është afërsisht 10 minuta ajër për një qenie njerëzore. Gjetjet paraprake sugjerojnë se gazi që rezulton është gati 100% oksigjen i pastër. MOXIE u krijua për të prodhuar rreth 12 gram oksigjen çdo orë (afërsisht e njëjtë me atë që prodhon një pemë e madhe në Tokë).

Astronautët e ardhshëm do të kenë nevojë për oksigjen për të marrë frymë dhe për të jetuar, por oksigjeni është gjithashtu një përbërës kritik i karburantit të raketave. Një lëshim i vetëm raketash nga sipërfaqja e Marsit që mbart katër astronautë mund të kërkojë rreth 25 tonë metrikë oksigjen. Atmosfera marsiane është dioksid karboni 95-96%, kështu që ekziston një burim i bollshëm potencial për këtë oksigjen – thjesht na duhet teknologjia e duhur për ta gjeneruar atë. MOXIE nuk është në gjendje të përmbushë ato nevoja, por do të hedhë bazat për instrumente më të mëdha konvertimi.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author