Perseverance, një automjet me madhësi SUV me gjashtë rrota me laboratorin më të sofistikuar të astrobiologjisë robotike të lëshuar ndonjëherë dhe një dron ajror eksperimental në bord, është në zemër të misionit Mars 2020. Ai shpërtheu në korrik në një udhëtim 293 milion milje. Pas uljes, ajo menjëherë filloi punën, duke bërë një foto të “shtëpisë së saj përgjithmonë”.

Rover po fillon misionin e tij, duke eksploruar një shtrat të lashtë të liqenit krater për shenja të jetës së kaluar ose në copa të shpërndara në peizazhin marsian. Vendi i uljes është krateri Jezero, ku shkencëtarët mendojnë se një liqen ishte 3.5 miliardë vjet më parë. Nëse mikrobet do të ishin në liqen, ata mund të kishin lënë nënshkrime në shkëmbinjtë në krater që rover mund të zbulojë.

Atmosfera e Marsit është një fraksion i vogël i Tokës – shumë e hollë, për të ofruar shumë në një frenim për një anije kozmike në një zbritje të shpejtë, por mjaft e trashë për të djegur artizanatin nëse diçka shkon keq. Shumë përpjekje të mëparshme të zbritjes së butë në planet kanë dështuar.

Sekuenca e uljes për Perseverance ishte në thelb i njëjti veprim me tel të lartë që një rover i mëparshëm, Curiosity, përdori për të zbarkuar në 2012. Por për performancën e tyre të fundit, shkencëtarët zgjodhën një vend më sfidues në të cilin do të vendoseshin. Krateri Jezero në skajin perëndimor të Isidis Planitia është një copë toke më e ashpër. Ndryshe nga Curiosity, Perseverance përdori diçka që quhet lundrim relativ i terrenit për të gjetur një vend të mirë dhe për t’u drejtuar për një goditje.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author