Merimangat prodhojnë fije mëndafshi për të ndërtuar rrjetat e tyre.
Mëndafshi prodhohet në gjëndrat e mëndafshit me ndihmën e spinneretave të merimangës. Spinneret janë organe të veçanta që lejojnë merimangën të vendosë se çfarë lloji fije i nevojitet për rrjetë.
Fijet e mëndafshit mund të jenë të trasha ose të holla, të thata ose ngjitëse, me rruaza ose të lëmuara. Fijet që përdor një merimangë për të ndërtuar rrjetën e saj fillojnë si të lëngshme, por ato thahen shpejt në ajër.

Kur një merimangë fillon një rrjetë, ajo lëshon një fije mëndafshi. Ai e mbështet fillin në ndonjë objekt – në një degë, një cep të një dhome, një kornizë dere – apo kudo që ndërton rrjetën e saj.
Ndërsa merimanga lëviz para dhe mbrapa, ajo shton më shumë fije, duke forcuar rrjetën dhe duke krijuar një model. Linjat që shkojnë nga qendra e rrjetës së jashtme quhen “linja radiale”. Ata mbështesin rrjetin. Fijet që shkojnë rreth e rrotull rrjetit quhen “rreshta rruzash”.

Kur një merimangë kap pre në fijet ngjitëse të rrjetës së saj, ajo i afrohet insektit të bllokuar dhe përdor dhëmbët e tij për të injektuar helm. Helmi ose vret ose paralizon gjahun, duke e lejuar merimangën të shijojë darkën e saj në paqe.

Megjithatë, jo të gjithë merimangat përdorin rrjeta për ushqim. Disa nuk ndërtojnë aspak rrjetë. Merimangat e tjera ndjekin gjahun e tyre. Disa madje bëjnë rrjetë ngjitëse, të cilat i hedhin mbi pre e tyre kur afrohet mjaftueshëm.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author

Admin_S