Limfoma jo-Hodgkin është sëmundje kancerogjene që prek sistemin limfatik, nëpërmjet enëve limfatike kjo sëmundje përhapet në të gjithë trupin. Në limfomën jo-Hodgkin, tumoret zhvillohen nga limfocitet – nënlloj i qelizave të bardha të gjakut. Limfoma jo-Hodgkin është më e zakonshme se lloji tjetër i përgjithshëm i limfomës – limfoma Hodgkin. Ekzistojnë shumë nëntipe të ndryshëm të limfomës jo-Hodgkin. Limfomat më të përhapura janë: limfoma e limfociteve B, dhe limfoma folikulare. Përparimet në diagnostikimin dhe trajtimin e limfomës jo-Hodgkin kanë ndihmuar në përmirësimin e prognozës për njerëzit me këtë sëmundje.

Simptomat:
Simptomet janë kryesisht të njejta si te limfoma Hodgkin:

  • Nyjet limfatike të ënjtura në qafë, në sqetull ose në ijë, duke shkaktuar gungë pa dhimbje ,
  • Dhimbje barku dhe gjoksi,
  • kollitje ose probleme me frymëmarrjen,
  • Lodhje e vazhdueshme,
  • Ethe,
  • Djersitje natën,
  • Humbje e pashpjegueshme e peshës.

Shkaqet:
Në shumicën e rasteve, mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton limfomën jo-Hodgkin. Në disa raste, kjo është për shkak të sistemit të dobësuar imunitar. Por fillon kur trupi prodhon shumë limfocite anormale – një lloj i qelizave të bardha të gjakut. Normalisht, limfocitet kalojnë nëpër një cikël jetësor të parashikueshëm. Limfocitet e vjetra vdesin dhe trupi krijon të reja për t’i zëvendësuar ato. Në limfomën jo-Hodgkin, limfocitet e vjetra nuk vdesin, por vazhdojnë të rriten dhe ndahen. Ky furnizim i tepërt i limfociteve grumbullohen në nyjet limfatike, duke i bërë ato të fryhen.

Limfoma jo-Hodgkin mund të fillojë në:

Qelizat B luftojnë infeksionin duke prodhuar antitrupa që neutralizojnë pushtuesit e huaj. Shumica e limfomës jo-Hodgkin zhvillohen nga limfocitet B. Nëntipet e limfomës jo-Hodgkin që përfshijnë limfocitet B: limfomën folikulare dhe limfomën e Burkitt.

Qelizat T janë të përfshira në vrasjen e pushtuesve të huaj në mënyrë direkte. Limfoma jo-Hodgkin që prek limfocitet T ndodh më rrallë. Nëntipet e limfomës jo-Hodgkin që përfshijnë limfocitet T: limfomën e qelizave T periferike dhe limfomën e qelizave T lëkurore.

Faktoret e rrezikut:
Në shumicën e rasteve, njerëzit e diagnostikuar me limfoma jo-Hodgkin nuk kanë ndonjë faktor të dukshëm rreziku.
Disa faktorë që mund të rrisin rrezikun e limfomës jo-Hodgkin përfshijnë:

Medikamente që dobësojnë sistemin imunitar
Nëse keni bërë transplant organi, ju jeni më të ndjeshëm sepse terapia imunosupresive ka zvogëluar aftësinë e trupit tuaj për të luftuar sëmundjet e reja.
Infeksioni me viruse dhe baktere të caktuara
Disa infeksione virale dhe bakteriale duket se rrisin rrezikun e limfomës jo-Hodgkin. Viruset që lidhen me rritjen e rrezikut të limfomës jo-Hodgkin përfshijnë: infeksionin me HIV dhe Epstein-Barr. Bakteret e lidhura me rritjen e rrezikut të limfomës jo-Hodgkin përfshijnë: Helicobacter pylori që shkakton ulçerë në lukth.
Kimikatet
Disa kimikate mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të limfomës jo-Hodgkin. Nevojiten më shumë hulumtime për të kuptuar lidhjen e mundshme midis pesticideve dhe zhvillimit të limfomës jo-Hodgkin.
Mosha e vjetër
Limfoma jo-Hodgkin mund të ndodhë në çdo moshë, por rreziku rritet me moshën. Më e zakonshme është tek njerëzit 60 vjeç e lart.

Diagnoza:
Mjeku mund të përdor metoda të ndryshme për të zbuluar këtë sëmundje duke përfshirë:

Kontrolli fizik
Mjeku juaj kontrollon në rast se keni nyje limfatike të ënjtura, (qafë, nënsqetull) ose shpretkë apo mëlçi të fryrë.
Testet e gjakut dhe urinës
Testet e gjakut dhe urinës mund të ndihmojnë në përjashtimin e një infeksioni ose sëmundje tjetër.
Testet e imazheve
Mjeku juaj mund të rekomandojë teste imazherie për të kërkuar tumore në trupin tuaj. Testet mund të përfshijnë rrezet X, CT, MRI dhe tomografinë.
Testi i nyjave limfatike
Mjeku juaj mund të rekomandojë një procedurë biopsie të nyjeve limfatike për të hequr të gjithë ose një pjesë të nyjes limfatike për testimin laboratorik. Analizimi i indit të nyjeve limfatike në një laborator mund të zbulojë nëse keni limfomë jo-Hodgkin dhe, nëse po, cilin lloj.
Testi i palcës së kockave
Procedura e biopsisë dhe aspirimit të palcës së kockave përfshin futjen e një gjilpëre në kockën e kofshës për të hequr një mostër të palcës së kockave. Mostra analizohet për të kërkuar qeliza limfomike jo-Hodgkin.

Trajtimi:
Nëse jeni diagnostifikuar me limfomën jo-Hodgkin atëherë mjeku juaj
do të mendoj për mundësitë dhe rekomandimet e mundshme të trajtimit duke marrë parasysh shëndetit tuaj dhe fazës së sëmundjes.
Trajtimet kryesore për limfomën jo-Hodgkin janë vetëm kimioterapia, ose kimioterapia e ndjekur nga radioterapia. Në disa raste, kimioterapia mund të kombinohet me ilaçe steroide.
Kirurgjia zakonisht nuk përdoret për të trajtuar gjendjen, përveç biopsisë që përdoret për të diagnostikuar atë.
Në përgjithësi, trajtimi për limfomën jo-Hodgkin është shumë efektiv dhe shumica e njerëzve me këtë gjendje shërohen përfundimisht.
Në përgjithësi, mjekët sugjerojnë që pacientët me kancer të marrin një ndihmë psikologjike gjithashtu.

Përgatiti dhe përshtati:
WWW.STUDENTET.MK

About Author