Bluetooth përdor radio valët në vend të telave ose kabllove për të transmetuar informacion midis pajisjeve elektronike në distanca të shkurtra. Ndryshe nga celulari juaj, i cili përdor radio valët për të komunikuar me një kullë celulare disa milje larg, radio valët që përdorin produktet Bluetooth janë 1000 herë më të dobëta dhe udhëtojnë vetëm distanca të vogla midis dy pajisjeve komunikuese, zakonisht 10 metra ose më pak. Nëse keni një tastierë Bluetooth me valë për kompjuterin tuaj dhe e merrni tastierën në shtëpinë e një miku, por e lini kompjuterin në shtëpi, tastiera juaj nuk do të jetë në gjendje të komunikojë me kompjuterin në një distancë të tillë. Dhe nëse shkruani në të, asgjë nuk do të shfaqet në ekranin e kompjuterit tuaj në shtëpi.

Kur pajisjet e aktivizuara me Bluetooth janë mjaft afër, ato mund të lidhen me njëra-tjetrën përmes një çipi të vogël kompjuterik brenda tyre që lëshon valët speciale të radios Bluetooth. Por së pari, duhet të aktivizoni këtë çip, gjë që zakonisht mund ta bëni duke shtypur një buton specifik. Më pas, komunikimi midis dy pajisjeve Bluetooth ndodh përmes një rrjeti me rreze të shkurtër të quajtur piconet (pico do të thotë vërtet shumë i vogël në sistemin metrik).Ky pikonet është në thelb një rrjet i pajisjeve të lidhura me Bluetooth. Nëse e keni lidhur kompjuterin tuaj me një tastierë, monitor, maus dhe altoparlantë të aktivizuar me Bluetooth, të gjitha këto pajisje do të formojnë pikonet e tyre Bluetooth. Por ata nuk do të flasin me njëri-tjetrin individualisht. Një pajisje në këtë rast kompjuteri do të jetë pajisja kryesore me të cilën lidhen të gjitha të tjerat.

Piconets krijohen automatikisht. Pra, sapo të keni instaluar një pajisje, si tastiera juaj, dhe në rrezen e pikonetit, ajo do të lidhet automatikisht. Por nëse nuk është brenda rrezes, tastiera do të largohet automatikisht nga pikoneti. Kur ta ktheni tastierën në shtëpi, ku është sërish brenda rrezes, ajo do të rilidhet automatikisht.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author

Admin_S