Biznesmenët më të suksesshëm e dinë se një “lojtar i lartë” në një kompani ia vlen sa ari. Mund të ndryshojë të gjithë biznesin,secili që drejton kompani të mëdha do ta vërtetojë këtë. Një studim interesant dhe i dobishëm i publikuar nga Gjef  Smart që shqyrton mbi 300 CEO dhe më shumë se 20 miliarderë do të vërtetojë të njëjtën gjë.

Lojtari më i mirë

Top ‘lojtari’, lojtari i ‘ligës së parë’ sipas mendimit të të gjithë të testuarve dhe të suksesshëm është ai person që ka të paktën 90% shanse për të arritur rezultate që mund t’i arrijnë vetëm 10% e kandidatëve më të mirë.

“Është një e vërtetë e madhe,” shkruan Gjef  Smart nga përvoja personale dhe përvoja e punës me kompani.

“Duhet të dini se 20% e punonjësve tuaj do të arrijnë 80% të rezultateve totale që janë arritur. Lojtarët kryesorë marrin vlerësime të shkëlqyera, mbyllin më shumë marrëveshje dhe tarifojnë më shumë. Ata besojnë te produkti dhe kompania,” vazhdon Smart.

Kohët që po jetojm  dhe ato që do të vijnë për biznesin kryesor kërkojnë njerëz të lartë. Google, Amazon, aplikacionet dhe rrjetet po përparojnë me një ritëm të pandalshëm. “Nëse nuk ndiqni, nuk ecni shpejt, herët a vonë do të mbaroni”, është një tjetër diagnozë dhe paralajmërim i zgjuar, thotë Smart.

Si të gjeni më të mirët dhe t’i punësoni ata?

Punësimi i personit të gabuar është shumë i shtrenjtë. Llogaritni vetë se sa ju kushton kur një punonjës largohet nga ju.

“Para së gjithash, ju duhet të kuptoni se për çfarë punonjësi të përsosur keni nevojë, atë lojtar të mirë. Mos punësoni para se të dini se çfarë po kërkoni:

Çfarë lloj personi duhet të jetë ai, cilat janë interesat e tij (kjo është e dobishme për formulimin e reklamave)

Çfarë e motivon atë? (vini re se disave u pëlqen të dalin herë pas here jashtë qytetit ose do të kërkojnë pushim me pagesë)

Dhe më e rëndësishmja, sqaroni vetë se çfarë është ajo që e bën në të vërtetë majën e kërkuar?

“Për një pjesë të mirë të karrierës sime isha i bindur se nuk kishte mjaft njerëz të lartë për këtë punë. Dhe pastaj përmes bisedave rreth këtij libri, kuptova gabimin tim , për të marrë një njeri të lartë, duhet ta rekrutosh atë, të dalësh në fushë dhe ta kërkosh. “Të gjesh më të mirën nuk do të thotë të bësh një konkurs, të postosh një reklamë dhe të presësh,” këshillon Samrt.

Shembulli më i mirë i Smart është formimi i një ekipi futbolli. Një ekip nuk krijohet nga lojtarët vetëm duke u shfaqur në fushë. Ju duhet të kërkoni secilin veç e veç, të “lëvizni” nëpër treg me një ide të qartë se çfarë lloj lojtari ju nevojitet. Ju duhet t’i bëni lojtarët të luajnë.

“Një nga mënyrat më të mira për të marrë punonjësin kryesor që ju nevojitet është t’u kërkoni klientëve referime. Ose, më mirë akoma, përfitoni më të mirën nga ekipi juaj”, rekomandon Smart në librin e tij.

Biznesmenët më të suksesshëm e dinë…

Ajo që Smart veçoi në librin dhe kërkimin e tij si më të rëndësishmet, që i referohet “ligës së parë” të punonjësve:

Interpretuesit më të mirë duan të punojnë me kolegë të mirë dhe kjo i motivon ata në mënyrë të konsiderueshme, edhe Stiv Gjobs ndoqi këtë rregull dhe u përpoq të bënte lidhje të tilla në ekipet e tij.

Për të marrë më të mirën, kërkojuni punonjësve tuaj më të mirë të jenë “skautistë” të llojit. Le t’ju rekomandojnë nëse njohin dikë dhe atë me kompensim monetar. “Nuk është sekret që rekomandime të tilla japin rezultat në kompanitë e mëdha”, shkruan Smart.

Kaloni pak kohë me kandidatin jashtë punës.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, ajo për të cilën shkruan Smart është se ju duhet të “punësoni vazhdimisht”. “Është një proces që nuk duhet të ndalet. Nuk mund të punësosh vetëm kur ke nevojë për dikë”.

Ndoshta gjëja më e vlefshme që Smart ka vënë re nga ekzaminimi i biznesmenëve më të suksesshëm është se jo secili prej tyre heq kapelën e skautizmit. Pavarësisht nëse ata janë në drekë në një restorant, në një lojë ose me pushime , ata kanë gjithmonë detektorët e tyre të ndezur për njerëzit përreth tyre, lojtarët potencialë kryesorë në ekipin e tyre.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

About Author

Previous Post