Nëse keni  problem me të folurit publik,  në vend që të merreni me këtë problem, thjesht keni vendosur të mos mbani kurrë një fjalim publik. Kjo është e lehtë për t’u arritur – shumë punë përfshijnë punën para një kompjuteri ose pa grupe të mëdha njerëzish përreth jush. Sidoqoftë, ndonjëherë e gjeni veten në një pozicion ku duhet të flisni para një turme njerëzish, të pranoni një shpërblim ose thjesht të bëni një prezantim më të madh nga sa dëshironi. Pra, çfarë mund të bëni?

Shpresojmë që këto truke t’ju ​​ndihmojnë të tejkaloni  këtë frikë.

Pranoni se keni ankth

E tëra çfarë ju duhet të bëni është të pranoni para auditorit tuaj se keni ankth. Kur ta bëni këtë, auditori do të jetë gati nëse ankthi juaj shfaqet më vonë në fjalim. Më e rëndësishmja, ju do të ndiheni më të relaksuar duke e ditur se ata nuk presin një prezantim të klasit botëror. Gjithashtu, imagjinoni surprizën e tyre kur u bëni një prezantim të mirë pavarësisht ankthit tuaj.

Investoni në mjete vizuale

Imagjinoni një prezantim në PowerPoint me rrëshqitje të bukura ku shumicën e kohës auditori nuk do t’ju shikojë. Kjo do t’ju ndihmojë shumë, sepse atëherë do të jeni në gjendje të flisni me një turmë njerëzish që nuk ju shikojnë drejtpërdrejt. Nëse kontakti i drejtpërdrejtë me sy është një problem dhe vëreni se dikush ende po ju shikon, ju thjesht do e zhvendosni fokusin tek njerëzit e tjerë që janë të fokusuar në prezantim.

Drejtojuni auditorit individualisht

Një nga gjërat më të frikshme në të folurit publik është turma. Vetë mendimi se keni përpara  një turmë njerëzish, të gjithë ulur në heshtje  duke pritur që të dëgjojnë është e mjaftueshme për t’ju shqetësuar. Për ta tejkaluar  këtë, kushtojini vëmendje personave që duken të interesuar, duke u përqëndruar një periudhë të caktuar kohe për secilin nga ata persona individualisht.

Gaboni  qëllimisht

Ideja është të fitoni kontroll mbi auditorin tuaj. Nëse mund t’i bëni ata të buzëqeshin dhe në të njëjtën kohë të jenë më interaktiv me ju – kjo do ta bëjë prezantimin tuaj më të paharrueshëm dhe unik se çdo tjetër. Në fund të fundit, do të jetë më e lehtë për ju ta bëni atë sepse do të zbuloni se bërja e gabimeve nuk është aq e keqe sa e prisnit.

Argëtohuni duke eksperimentuar

Kjo është këshilla më e rëndësishme në listë. Provoni mënyra të reja dhe unike për t’i dhënë prezantimin më të mirë auditorit tuaj. Ndoshta me një qasje të re qesharake ose ecni nëpër palestër në vend që të jeni statik. Kënaquni duke eksperimentuar me sjelljen njerëzore dhe do të shihni që të folurit publik nuk është aspak i keq.

Mos harroni se nuk ka dështime, vetëm rezultate të ndryshme.

Përgatiti dhe përshtati:
WWW.STUDENTET.MK

About Author