Jeta e një sipërmarrësi duket magjepsëse kur shikohet nga anash. Krijimi i një orari personal, të jetuarit sipas rregullave tuaja dhe krijimi i një kompanie për të cilën dëshironi të punoni mund të jetë joshëse, shkruan Ron Jibori, Drejtor Kreativ i Idea Booth.

Në 20 vitet që jam sipërmarrës, perceptimi se çfarë është sipërmarrja ka ndryshuar 180 gradë. Kur mbarova kolegjin, të gjithë donin të punonin për një korporatë të madhe. Tani duket se  është kundërta , gjithkush dëshiron të jetë një sipërmarrës. Megjithatë, larg nga të qenit thjesht një mënyrë jetese, sipërmarrja është një biletë për një udhëtim të vazhdueshëm në hekurudhë të çmendur, i cili ndonjëherë mund t’ju bëjë edhe të ndiheni të trullosur.

E vërteta nga këndvështrimi i një sipërmarrësi serial është pak më e errët se shkëlqimi i historive të suksesit që lexojmë në media. Ju duhet të konsideroni me kujdes nëse sipërmarrja është zgjedhja e duhur për ju, që do të thotë se ndoshta nuk do të punoni nga ora 9 e mëngjesit deri në 5 pasdite, por në vend të kësaj një ditë pune tipike është 16 orë, çdo ditë, shtatë ditë në javë. Dhe për çfarë? Një shans për të zotëruar një nga 10 startup-et që kanë vërtet sukses. Të tilla statistika “të zhveshura” nuk synojnë të dekurajojnë sipërmarrësit, përkundrazi, t’i inkurajojnë ata të kuptojnë realitetin dhe sakrificat që duhet të jenë të gatshëm të bëjnë.

Sipërmarrësit e suksesshëm idealizohen nga masat sepse duken më të lumtur, më të suksesshëm dhe më ambicioz se të gjithë të tjerët. Ka mijëra libra, kurse dhe kompani të dedikuara tërësisht për të shitur ëndrrën për të qenë një pronar i suksesshëm biznesi. Megjithatë, ekziston edhe një anë e errët e fshehur, e cila rrallëherë diskutohet publikisht.

Unë mund t’ju them nga përvoja personale se sipërmarrja është e vështirë dhe e lodhshme emocionalisht. Gjatë karrierës sime themelova disa kompani dhe menaxhimi i secilës ishte shumë i vështirë. Është e vështirë sepse partnerët, punonjësit dhe investitorët po investojnë tek JU, jo tek kompania juaj. Pra, sa më mirë të përballoni një ditë pune nga 9 e mëngjesit deri në 5 pasdite dhe 80 orë në javë pune, aq më mirë do të jetë kompania juaj.

Pra, përpara se të emocionoheni shumë për t’u bërë një sipërmarrës, rivlerësoni pritshmëritë tuaja dhe merrni parasysh faktet e mëposhtme:

Fillimi i një biznesi nuk është kurrë aq i lehtë apo aq i shpejtë sa mund të besoni

Sipërmarrësit e rinj që mendojnë se biznesi i tyre çon në fitim, duhet të përjetojnë një rishikim financiar. E vërteta është se unë kam shpenzuar më shumë se sa kam arritur të fitoj  të ardhura dhe si rrjedhojë nuk jam paguar për disa vite rresht. Jam detyruar të mbështetem në kursimet ose rezervat e mia për të mbuluar shpenzimet bazë të jetesës, duke shpresuar se gjërat do të përmirësohen në të ardhmen. Edhe gjërat që mund të parashikoni nuk do të ndodhin saktësisht ashtu siç i keni imagjinuar. Si një sipërmarrës, do të detyroheni të përshtateni, sepse asgjë nuk do të ndodhë ashtu siç mendoni ju.

Është thënë: “Çdo arritje e madhe kërkon sakrificë të madhe”

Ato sakrifica zakonisht nënkuptojnë se jeta juaj personale do të vuajë. Dhe më lejoni të ndaj përvojën time përsëri, shpjegon Ron: çfarëdo që të vlerësoni në jetë, do të duhet ta sakrifikoni atë në një farë mase për të qenë i suksesshëm.

Unë kam punuar patjetër të paktën 40% më shumë se punonjësi tipik i korporatës. Edhe kur nuk punoja, nuk mund të mos mendoja për problemet me të cilat po përballej biznesi dhe stresi financiar që duhej të duroja, ndikoi në marrëdhëniet e mia.

Hendeku midis asaj që dëshironi të bëni dhe asaj që duhet të bëni

Si një sipërmarrës, më duhej të menaxhoja. Unë pata mundësinë të bëja punën që doja të bëja, por edhe në fund të ditës përfundova duke bërë më shumë punë nga sa doja. Unë isha një administrator, mbikëqyrës, kontabilist, menaxher i burimeve njerëzore dhe tregtar në të njëjtën kohë. Ishte një përvojë rraskapitëse. Pavarësisht se sa i emocionuar isha për të marrë këto përgjegjësi në fillim të javës, ndërrimi i vazhdueshëm i marsheve më linte gjithmonë të rraskapitur. Dhe kjo do të ndikojë negativisht tek ju.

Dështimi nuk është një opsion, ai është i pashmangshëm

Çdo sipërmarrës i suksesshëm do të përjetojë dështim , do të mësojë shpejt dhe do t’i rregullojë gjërat shpejt. Nëse nuk bën këtë atëher  do të ketë një lloj tjetër dështimi, masiv ose të vogël, që do të ngatërrojë planet tuaja dhe do të komprometojë vizionin tuaj. Dështimi është i pashmangshëm dhe një pjesë themelore e sipërmarrjes, megjithëse kuptimi  i këtij realizimi nuk e bën më të lehtë pranimin e faktit. Pengesa e dështimit është gjithmonë e pranishme dhe gjithmonë krijon frikë gjatë drejtimit të një biznesi, dhe tejkalimi i këtij dështimi është shumë mundë për disa. Aftësia për t’u rikuperuar nga ai dështim është ajo që i ndan të suksesshmit nga të tjerët.

Jo të gjithë mund të fillojnë një biznes,dhe  jo të gjithë duhet. Askush nuk dëshiron të shkatërrojë ëndrrat e dikujt, por pikërisht për këtë bëhet fjalë. Jo të gjithë kanë atë që duhet dhe jo të gjithë duan të bëjnë atë që duhet për të filluar, drejtuar dhe zgjeruar një kompani më vete.

Fjala “sipërmarrës” është bërë shumë e njohur dhe kuptimi i saj ka humbur në artikujt magjepsës në media.

Përgatiti dhe përmblodhi:
WWW.STUDENTET.MK

About Author

Admin_S

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *