Ëndrra për të qenë në gjendje të hyni në internet, pavarësisht se ku jetoni mund të bëhet realitet më shpejt sesa mund të mendoni. Në vitin 2015, SpaceX, kompania në pronësi të miliarderit të teknologjisë Elon Musk, njoftoi se po zhvillonte një shërbim të tillë të quajtur Starlink. Por çfarë është Starlink, saktësisht? Vazhdoni të lexoni ndërsa zbulojmë më shumë rreth këtij shërbimi të ardhshëm dhe shumë ambicioz, të internetit hapësinor.

Si funksionon Starlink?

Sapo të bëhet plotësisht funksionale, Starlink do të jetë në gjendje të ofrojë qasje në internet nga praktikisht kudo në planet. Qëllimi i përpjekjes së Elon Musk Starlink është të lëshojë mijëra satelitë të vegjël, të gjithë do të jenë në orbitën e ulët të Tokës. Ata do të jenë në gjendje të transmetojnë sinjale të shpejta në internet deri në Tokë.

Sa e shpejtë do të jetë shpejtësia e internetit Starlink?

Satelitët SpaceX Starlink do të jenë në orbitë të ulët, rreth 350 milje mbi Tokë. Për shkak të kësaj distancë relativisht të shkurtër, SpaceX pretendon se vonesa duhet të jetë midis 25ms dhe 35ms. Kjo duhet të jetë mjaft e shpejtë për shumicën e detyrave të internetit, përfshirë lojërat. Shpejtësitë e shkarkimit duhet të jenë gjithashtu mjaft të shpejta, me rreth 1Gbps. SpaceX ende nuk ka konfirmuar se si do të jenë shpejtësitë e ngarkimit.

Sa kushton interneti Starlink?

Në një artikull të CNN, një email që thuhet nga Starlink po fton njerëzit të provojnë shërbimin. Email-i pretendon se do të kushtojë 499 dollarë për një kosto të njëhershme për pajisjen tokësore dhe 99 dollarë në muaj për shërbimin aktual të internetit. Për krahasim, shërbimi HughesNet kushton sa 150 dollarë në muaj, me një plan të dhënash me shpejtësi të lartë 50 GB (me 25Mbps) dhe vonesë të tmerrshme që e bën lojën të pamundur dhe madje edhe detyra si transmetimi mund të jenë mjaft e përditshme.

Kur do të jetë në dispozicion Starlink interneti?

Musk pohoi në një postim në Twitter në Prill se një beta private do të fillojë rreth tre muaj nga ajo pikë. Ndërsa nuk është konfirmuar, duket se një test privat beta ka filluar për përdoruesit e zgjedhur. Musk shtoi se një beta publike do të fillonte në rreth gjashtë muaj. Në fund të tetorit, sipas CNN, njerëzit që shprehën interes për t’u regjistruar në shërbim morën email duke u kërkuar atyre që të regjistroheshin për atë që kompania e quajti testin “Më mirë se asgjë Beta”. Në një regjistrim me Komisionin Federal të Komunikimit në Shkurt 2021, SpaceX deklaroi se ka regjistruar 10,000 klientë për testin e tij Starlink beta. Shërbimi i plotë pritet të nisë diku në 2021.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author