A jetojmë vërtet në të kaluarën? Ku është ora më e saktë në botë? Ja disa fakte interesante për kohën që ndoshta nuk i keni ditur.

Një nga gjërat më të çuditshme është se secili prej nesh jeton rreth 80 milisekonda në të kaluarën, sepse truri i njeriut nuk i përjeton ngjarjet aktuale deri në një fraksion sekonde pasi ato të ndodhin. Këtu janë 5 fakte interesante për motin që ndoshta nuk i keni ditur deri më tani:

1. Ora më e saktë në botë

Shkencëtarët matin kohën me orë atomike. Ora më e saktë ndodhet aktualisht në Institutin Kombëtar të Standardeve dhe Teknologjisë në Universitetin e Kolorados, SHBA, në laboratorin e Gjun Gje dhe mat kohën bazuar në dridhjet e atomeve të ceziumit. Për 300 milionë vjet, ai nuk do të humbasë asnjë sekondë.

2. Zgjerimi i kohës gravitacionale

Graviteti ndikon në rrjedhën e kohës. Testet e teorisë së relativitetit të Ajnshtajnit tregojnë se sa më afër të jetë një vëzhgues me një burim graviteti, siç është Toka, aq më ngadalë rrjedh koha. Sinkronizimi i orëve atomike në lartësi të ndryshme në të vërtetë tregon kohë të ndryshme.

3. Jeta në të kaluarën

Sipas neurologut Dejvid  Iglman, secili prej nesh jeton rreth 80 milisekonda në të kaluarën. Gjegjësisht, truri i njeriut nuk i përjeton në detaje ngjarjet aktuale deri në një fraksion të sekondës pasi ato të ndodhin.

4. Toka para kohe

Koha, siç e përjetojmë sot, nuk ka ekzistuar gjithmonë. Sipas teorisë së relativitetit të Ajnshtajnit, ndër të tjera, koha fillon me Big Bengun rreth 13.7 miliardë vjet më parë. Meqenëse koha dhe hapësira janë të lidhura, nuk është e mundur të kemi kohë pa lëvizje. Kështu, shpërthimi i madh e nisi materien nga një pikë e vogël. Mendoni për këtë në këtë mënyrë: ashtu siç nuk mund të shkoni më në veri se Poli i Veriut, nuk mund të matni kohën para Big Bengut.

5. Ngadalësimi i madh

Koha në Tokë po ngadalësohet. Për shkak të tërheqjes gravitacionale të Hënës, dita diellore zgjatet me rreth 1.4 milisekonda çdo shekull ndërsa rrotullimi i Tokës ngadalësohet. Për rreth 140 milionë vjet, dita do të zgjasë 25 orë.

Përmblodhi dhe përshtati:

www.studentet.mk

About Author