Kohët e fundit studiuesit kanë zbuluar antitrupa që mund të neutralizojnë një sërë variantesh të SARS-CoV-2. Ata shpresojnë se puna e tyre, e cila shfaqet në revistën NatureTrusted Source, mund të ndihmojë në zhvillimin e trajtimeve për krizën aktuale COVID-19, si dhe pandemitë e ardhshme të mundshme.

Antitrupat janë mekanizmi mbrojtës i trupit të njeriut kundër substancave të panjohura si bakteret dhe viruset në gjak. Pasi të krijohen, antitrupat lidhen me substancat e huaja, të cilat quhen burime antigjenesh. Procesi i lidhjes shkakton përgjigjen imune të trupit dhe mobilizon qelizat e tjera për të luftuar antigjenin pushtues.

Shkencëtarët gjithashtu mund të bëjnë antitrupa në një mjedis laboratorik. Tre terapi me antitrupa monoklonal, të cilat janë krijuar për të bllokuar lidhjen e SARS-CoV-2 me qelizat njerëzore.
Aktualisht janë në dispozicion përmes autorizimit të përdorimit urgjent nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA). Këto janë:

bamlanivimab plus etesevimab
casirivimab plus imdevimab –
ka marrë miratimin për përdorim në Mbretërinë e Bashkuar.
sotrovimab

Sipas Dr. William Schaffner, njerëzit që rezultojnë pozitivë me SARS-CoV-2 dhe që janë në rrezik të përparojnë në sëmundje të rënda, përfshirë ata që janë mbi moshën 65 vjeç dhe ata që kanë imunitet të dobësuar, duhet të flasin me një mjek për marrjen e trajtimit të antitrupave monoklonalë.
Trajtimi me antitrupa monoklonalë është krijuar për të parandaluar evolucionin e infeksionit nga një infeksion i butë në një serioz,” tha ai për Medical News Today gjatë një interviste. “Me fjalë të tjera, nese sapo jeni infektuar me virusin, terapia me antitrupa monoklonal do t’ju ndihmojë të parandaloni që të shtroheni në spital dhe të sëmureni rëndë.”

Sidoqoftë, disa antitrupa monoklonalë humbasin efektivitetin e tyre pasi viruset pësojnë mutacion. Më 27 gusht 2021, Administrata e Ushqimit dhe Barnave ndryshoi autorizimin e tij për një kombinim të antitrupave monoklonal: bamlanivimab and etesevimab.
Administrata e Ushqimit dhe Barnave vendosi që mund të përdoret vetëm në shtete, territore dhe juridiksione ku të dhënat tregojnë se frekuenca e kombinuar e varianteve rezistente ndaj tij është më pak se ose e barabartë me 5%.

Tani, një ekip i madh studiuesish që punojnë në bashkëpunim ka pranuar se: SARS-CoV-2 ka të ngjarë të vazhdojë të evoluojë, duke bërë të mundur që virusi të shpëtojë nga kapja e trajtimit të antitrupave.
Koronaviruset e tjerë njerëzorë do të vazhdojnë të evoluojnë.
Herë pas here viruset mund të lëvizin nga një specie në tjetrën.
Për këtë arsye, shkruajnë ata në studimin e tyre, se të punojnë drejt zhvillimit të antitrupave dhe vaksinave “që janë të fuqishme ndaj evolucionit viral”.

Për ta bërë këtë, studiuesit studiuan një dozë antitrupa anti-SARS-CoV-2 të izoluar nga individë që kishin kalur më parë infeksionin me SARS-CoV-2 ose sindromë të rëndë akute të frymëmarrjes (SARS-CoV-2).
Studiuesit përdorën skanimin e thellë të mutacionit. Kjo është një teknikë e fundit që lejon shkencëtarët të vlerësojnë mijëra variante të mundshme gjenetike. Ata gjithashtu përdorin metoda in vitro dhe analiza biokimike.Përgatiti dhe përshtati:
WWW.STUDENTET.MK

About Author