Sistemet anti dron përdoren për të zbuluar ose përgjuar dronë të padëshiruar dhe mjete ajrore pa pilot (UAV). Dronët armiqësorë mund të përdoren për të vendosur eksplozivë, kontrabandë ose për të mbledhur informacione mbi pasuritë e ndjeshme dhe përhapja e UAV-ve me kosto të ulët ka çuar në një rritje të incidenteve. Teknologjia anti dron është vendosur për të mbrojtur zona të tilla si aeroportet, infrastruktura kritike, hapësirat e mëdha publike si stadiumet dhe instalimet ushtarake dhe vendet e fushës së betejës.

Sistemet moderne të radarëve anti dron mund të përdorin një larmi të teknologjive të radarëve, duke përfshirë ESA (një grup i skanuar elektronikisht), radarin e ndezur dhe mikro-dopplerin, në varësi të kërkesave për diapazonin, madhësinë e zonës së mbrojtjes, numrin e synimeve të njëkohshme për të ndjekur dhe aftësisë për t’u marrë me rrëmujat mjedisore. Ato ofrojnë gjurmim 3D të hapësirës ajrore dhe përdorin teknika të sofistikuara të përpunimit të sinjalit për të zbuluar dhe identifikuar me saktësi dronët. Ndërsa secila metodë e zbulimit ka përparësitë dhe të metat e saj, sistemet anti-dronë me shumë sensorë do të kombinojnë lloje të ndryshme të sensorëve së bashku me algoritmet e bashkimit të sensorëve për të ofruar një zgjidhje të plotë të integruar.

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author

Admin_S