Çfarë është URL-ja?

Imagjinoni të gjitha skedarët në internet janë të vendosura në një megalopolis(qytet i madh), secili prej tyre me fat që jeton në shtëpinë e tyre. Duke pasur parasysh shkallën e internetit, në vendbanimin që rezulton, do të ketë një numër të paimagjinueshëm të blloqeve dhe rrugëve. Për shembull, një artikull interesant, të cilin dëshironi ta ndani me mikun tuaj, jeton në një nga shtëpitë. Si e shpjegoni se ku mund ta gjeni artikullin? Është e drejtë, duhet të krijoni një standard të vetëm me të cilin mund të emëroni të gjitha adresat në qytet dhe pastaj t’i jepni mikut tuaj emrin e rrugës dhe numrin e shtëpisë, ashtu si në një qytet të vërtetë!

Të gjitha dokumentet në internet kanë një adresë personale. Për shembull, URL-ja e faqes në internet Studentët duket kështu:

Faqet e internetit, imazhet, videot dhe dokumente të tjerë që mund të ruhen në kompjuterin tuaj gjithashtu kanë adresa. Për t’i bërë ato të duken njësoj në Internet, në 1990 krijuesit e rrjetit mbarëbotëror krijuan një standard të veçantë që përcakton se si duhet të duken adresat. Ky standard quhet URL, që qëndron për Uniform Resource Locator. Ajo përfaqëson mënyrën e standardizuar të regjistrimit të adresave të skedarëve në Internet.

Standardi ka një tipar specifik: jo të gjithë karakteret mund të përdoren në URL. Lista e karaktereve të lejuar përfshin:

  • Alfabeti latin (ose simbolet e alfabetit anglez).
  • Alfabeti Qirilik.
  • Numrat.
  • Karaktere të rezervuara me kuptim të veçantë! # $ & ‘() * +, /:; =? @ [].
  • Karaktere të parezervuar: -_..

Përgatiti dhe përshtati:

WWW.STUDENTËT.MK

About Author