Zemra njerëzore është ndoshta organi ynë më i rëndësishëm; ai pompon gjakun përmes trupit, furnizon oksigjen dhe lëndë ushqyese. Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në botë, por shumë prej këtyre vdekjeve mund të parandalohet. Shenjat dhe simptomat mund të shfaqen në çdo moshë, por kurrë nuk është shumë herët të konsiderosh shëndetin e zemrës, veçanërisht nëse ke histori familjare.

Koenzimi-Q10 është një substancë që gjendet në mitokondri (qelizat tona të energjisë) dhe përdoret nga çdo qelizë në trup. Esenciale për energjinë, funksionin e muskujve dhe rritjen e qelizave; është një antioksidant i fuqishëm që lufton radikalët e lirë në trup. KoQ10 ka dëshmuar përfitimet specifike për shëndetin e zemrës, duke ndihmuar në rritjen e rrjedhjes së gjakut, zvogëlimin e presionit të gjakut dhe mbrojtjen e enëve të gjakut. Për më tepër, KoQ10 ndihmon në ruajtjen e një gjendje të shëndetshme kolesteroli.

Përfitimet e këtij koenzimi
Dëshmitë sugjerojnë se KoQ10 ka potencialin për të reduktuar sëmundjet kardiovaskulare duke zvogëluar stresin oksidativ dhe duke ruajtur funksionin optimal mitokondrik në qelizat kardiovaskulare. Studimet kanë treguar se ata pacientë që kanë marrë KoQ10 para operacionit të zemrës mund të zvogëlojnë komplikimet dhe të shpejtojnë shërimin.

Disa shkaqe të tjera të mungesës së KoQ10 përfshijnë:

Disavantazhet e vitaminave dhe mineraleve kryesore, të tilla si mungesa e vitaminës B6
Defekte gjenetike në sintezën ose përdorimin e KoQ10
Rritja e nevojave të indeve si pasojë e sëmundjes
Sëmundjet mitokondriale
Stres oksidativ për shkak të plakjes
Efektet anësore të trajtimeve statike

Përmblodhi dhe përshtati

STUDENTET.MK

About Author